verpakker

Voedselveiligheid in de Productieketen

Dit scholingstraject is geschikt voor mensen opgeleid op niveau 2 die reeds werkzaam zijn in de voedingsindustrie en voor mensen die werken binnen de procesindustrie en de overstap willen maken naar de levensmiddelensector. 

In het kort

Type

E-learning

Vakrichting

  • Voeding

Dit scholingstraject is geschikt voor mensen opgeleid op niveau 2 die reeds werkzaam zijn in de voedingsindustrie en voor mensen die werken binnen de procesindustrie en de overstap willen maken naar de levensmiddelensector. Door middel van dit scholingstraject kunnen zij een stap verder zetten en aangehaakt blijven bij de technologische ontwikkelingen in de sector. Affiniteit met techniek en voedingstechnologie is van belang.

Het certificaat is er op gericht deelnemers vakinhoudelijk te laten meedraaien op het niveau van de vakbekwaam medewerker voeding en technologie (niveau 4); daar waar het gaat om voedselveiligheid en kwaliteit. De certificaathouder draagt bij aan optimale omstandigheden. Bij geconstateerde afwijkingen in kwaliteit, (voedsel)veiligheid en/of hygiëne past de certificaathouder de werkzaamheden aan, volgens protocol, en zorgt voor goede afstemming en communicatie met alle betrokkenen. Hij signaleert afwijkingen en weet hoe te handelen.

Voedselveiligheid in de Productieketen C0051 - Certificeerbare eenheid
E-learning Duur: eigen tempo

Inhoud

De cursus wordt aangeboden middels een online leeromgeving, dat betekent dat je online de opdrachten aanlevert, online een coach hebt die je kunt raadplegen en op de werkvloer ondersteunt wordt door jouw praktijkbegeleider bij het maken en uitvoeren van opdrachten. Je kunt de opdrachten individueel maken of samenwerkingsgroepjes vormen.

Het certificaat is er op gericht deelnemers vakinhoudelijk te laten meedraaien op het niveau van de vakbekwaam medewerker voeding en technologie; daar waar het gaat om voedselveiligheid en kwaliteit. De certificaathouder draagt bij aan optimale omstandigheden. Bij geconstateerde afwijkingen in kwaliteit, (voedsel)veiligheid en/of hygiëne past de certificaathouder de werkzaamheden aan, volgens protocol, en zorgt voor goede afstemming en communicatie met alle betrokkenen. Hij signaleert afwijkingen en weet hoe te handelen.

In dit scholingstraject komen de volgende specifieke taken aan de orde:- Constateren en duiden van afwijkingen in het kader van voedselveiligheid en kwaliteit - Escaleren zodra over de kritische norm wordt gegaan (strikte beheersplannen)- Zo nodig in overleg bijstellen van procesvariabelen

De certificaathouder:

  • heeft kennis van de achtergronden van kwaliteitscontroles bij voedsel
  • heeft kennis van de kenmerken en de (chemische) eigenschappen van voedsel
  • heeft kennis van de relatie tussen voedsel/voeding en gezondheid
  • heeft kennis van het productieproces
  • heeft kennis van kwaliteitseisen die aan voedsel gesteld worden
  • heeft kennis van kosten en baten bij werkzaamheden in het werkveld voedsel/voeding
  • heeft kennis van productbereiding/bereidingsmethodes
  • heeft kennis van reacties tussen hulp- en grondstoffen
  • heeft kennis van reacties van productbereidings- en verpakkingsproces op het eindproduct
  • heeft kennis van verpakkingen en verpakkingsproces
  • heeft kennis van voedselveiligheid
  • heeft basiskennis van meet- en regeltechniek
  • heeft kennis van de effecten van externe factoren (bv. temperatuur en bereidingstijd) op de productbereiding
  • heeft basale kennis van statistische gegevens binnen het werkveld voedsel/voeding
  • heeft kennis van alternatieven voor grond- en hulpstoffen
  • heeft kennis van de relatie tussen voedsel/voeding en gezondheid
  • heeft kennis van voedselbereidingsmethoden op milieu en gezondheid
  • kan communiceren met betrokkenen
  • kan hygiënisch werken in contact met voeding
  • kan kwaliteitszorgsysteem toepassen
  • kan meetwaarden analyseren
  • kan nauwkeurig werken, afgestemd op de situatie
  • kan product(ie)gegevens registreren en rapporteren
  • kan relevante apparatuur inzetten
  • kan werken volgens planning/protocol/richtlijnen in het werkveld voeding
  • kan afwijkingen constateren
  • kan apparatuur bedienen bij het bereiden van voedsel
  • kan dagelijkse onderhoudswerkzaamheden aan apparatuur uitvoeren
  • kan meetwaarden beoordelen
  • kan planningen lezen
  • kan receptuur lezen
  • kan complexe evaluatiegegevens interpreteren

Toelating

Het scholingstraject is geschikt voor mensen opgeleid op niveau 2 die reeds werkzaam zijn in de voedingsindustrie en voor mensen die werken binnen de procesindustrie en de overstap willen maken naar de levensmiddelensector.

Certificering

Als het examen met positief resultaat is afgerond, gaan de resultaten naar de examencommissie van Clusius College. Zij stellen de resultaten officieel vast, waarna er melding van het behaalde certificaat gedaan wordt bij DUO. Het behaalde certificaat wordt dan opgenomen in het register van DUO en is via mijnduo.nl op te halen. Dit proces kan 3-6 weken duren.

Let op! De examinering van het examen vindt plaats bij Vonk in Alkmaar.

Kosten

€1275 btw vrijgesteld

Aanmelden

Via onderstaande link kom je in de webshop terecht waar je je voor de cursus registreert, de cursus aankoopt en afrekent via Ideal of overboeking. Je ontvangt direct na betaling een e-mail met een bevestiging en informatie over de cursus op het online leerplatform.

Aanmelden

Ons team staat voor je klaar

Telefoonnummer: 0223 - 611 310

E-mail algemeen: bo@vonknh.nl

Postbus 250, 1780 AG Den Helder