De Vonkcast

De Vonkcast: #01 Straffen & Belonen

Al honderden jaren werken opvoeders en leerkrachten met straffen en belonen. Voor straf een gele kaart halen, een 10 als beloning of eerder pauze om leerlingen over te halen nog net even door te werken. Je bent zeker niet de eerste docent die deze troeven af en toe in zet.

Maar werkt straffen en belonen echt? Is het nog wel van deze tijd? Of zijn er ook andere manieren om leerlingen en studenten te stimuleren of begrenzen?

Bekijk onze video
Bekijk onze video
Bekijk onze video
Bekijk onze video

De Vonkcast: #02 De coachende rol van de docent

Voor Michel begon het met een moeilijke vraag: hoe kan je als coach je leerlingen helpen groeien? Pauline herkent het spanningsveld maar al tee goed en deelt haar aanpak om een balans te vinden tussen coach en docent. Samen duiken ze in de dagelijkse praktijk, met praktische tools en inzichten voor elke (toekomstige) coachende docent. 

Clara en Denise gaan met hen in gesprek over de relatie tussen de leerling en coach, de uitdagingen van deze rol en hoe je coaching écht effectief maakt. We sluiten ad met concrete tips waarmee elke docent morgen al aan de slag kan! 

De Vonkcast: #03 Zorg en mentale gezondheid in het onderwijs

De mentale gezondheid van leerlingen staat steeds vaker in de schijnwerpers, maar hoe maak je dit een vast onderdeel van het onderwijs? In deze aflevering van de Vonkcast bespreken we: 

  • Hoe ondersteun je leerlingen op groeps- en individueel niveau? 
  • Welke stappen kun je als docent zetten om mentale gezondheid centraal te stellen? 
  • Wat vraagt dit van jou als onderwijsprofessional? 

Samen met Iris Stuifbergen en Sander de Boer gaan we op zoek naar praktische oplossingen en inzichten die het verschil maken voor jou én je leerlingen. Of je nu mentor, docent of leidinggevende bent, deze aflevering zit boordevol inspiratie om meteen aan de slag te gaan. 
 

Bekijk onze video
Bekijk onze video
Bekijk onze video
Bekijk onze video

De Vonkcast: #04 Druk, drukker, drukst: hoe ga je om met werkdruk in het onderwijs

Werkdruk: het lijkt soms alsof het er gewoon bij hoort. Taken stapelen zich op, je agenda zit vol en er is altijd nog iets wat moet gebeuren. Maar waarom ervaart de ene docent werkdruk als een last en lijkt de ander er moeiteloos doorheen te fietsen? En belangrijker nog: hoe kunnen we slimmer omgaan met werkdruk zonder dat het ten koste gaat van ons werkplezier? Samen met Jay Borger (gedragspsycholoog en mede-eigenaar van Leergewoonte) en Desirée de Bekker (docent bij MBO Entree Groenstart) duiken we in de kern van werkdruk. 

We bespreken hoe stress werkt in je brein, waarom plannen en prioriteiten belangrijk zijn en hoe je werkdruk ombuigt naar werkgeluk. In deze aflevering ontdek je: -Waarom werkdruk voor iedereen anders voelt -Hoe je taken slimmer kunt plannen en prioriteren -Wat werkgeluk betekent en hoe je het vergroot Meer tips nodig? Jay Borger deelt in een extra video op de Vonkcast Instagram en TikTok nog een paar slimme tips om werkdruk beter te managen. 

Check deze video! Meer zien van Jay: www.leergewoonte.nl

In de Vonkcast vragen ons af waarom dingen gaan zoals ze gaan in het onderwijs. Wat zijn de echte uitdagingen en waar liggen de kansen? In deze podcast gaan we in gesprek met experts en collega’s om het onderwijs van de toekomst te onderzoeken en samen verrassende perspectieven en nieuwe inzichten te ontdekken.

De vonkcast
De vonkcast
De vonkcast