Banner Vonk mbo opleiding Visserij

Visserij

In de visserij werk je op een kotter of trawler. Je vaart dicht bij huis of soms aan de andere kant van de wereld. Je bent verantwoordelijk voor de navigatie, belading, techniek en communicatie aan boord en waar nodig stuur je de bemanningsleden aan. Je haalt de vis binnen, verwerkt de visvangst en controleert en repareert de netten.

In het kort

Niveaus

2, 3, 4

Locaties

  • Den Helder

Leerweg

  • BOL

Jij bent

Jij bent een aanpakker en een doorzetter en hebt geen probleem met hard werken. Het lijkt je leuk om te werken in een hecht team waar je dag en nacht mee optrekt. Je houdt van afwisselend werk: de ene dag sta je op de brug en navigeer je het schip, de volgende dag werk je aan de techniek in de machinekamer of werk je aan het dek van het schip om de visvangst te verwerken.

Jij leert

Je leert tijdens de opleiding alles om, samen met de bemanning, de kotter of trawler veilig naar een volgende haven te varen. Tijdens de opleiding is er een goede balans tussen theoretische en praktische vakken. Je volgt lessen in onder andere navigatie, technisch onderhoud, laden en lossen, stabiliteit, netten boeten en de regels voor de visvangst.

Tijdens de opleiding

De opleiding begint breed voor alle niveaus. Bij niveau 3 en 4 maak je in het eerste deel van je opleiding kennis met verschillende richtingen. Daarna kies je je specialisatie: nautisch visserij, nautisch koopvaardij of technisch. Je krijgt les van ervaren vakdocenten die zelf vaak jarenlang hebben gevaren en je werkt met hypermoderne simulatoren. Je stage vaar je aan boord van een schip. Je bent in totaal 360 dagen van huis. Bij niveau 2 volg je de hele opleiding alle richtingen en is er geen sprake van specialisatie. Je vaart hier in totaal 180 dagen stage aan boord van een schip.

Na de opleiding

Na de opleiding heb je goede kans op een baan aan boord van een kotter of trawler maar je kunt ook kiezen voor een baan op de wal, in beide gevallen met een mooi startsalaris. Ook zijn er doorstroommogelijkheden naar hogere niveaus.

Extra informatie

Er vindt een lichamelijke keuring plaats voordat de opleiding start, omdat het belangrijk is dat je fysiek gezond bent.

Woonruimte

Ben je geïnteresseerd in een scheepvaartopleiding maar woon je wat verder weg en is elke dag reizen naar je opleiding geen optie dan is er de mogelijkheid om hier in Den Helder te komen wonen. Via de woningstichting Den Helder kun je een studentenkamer huren. Klik hier voor meer informatie.

Stuurman-werktuigkundige zeevisvaart SW6
Niveau 2 Duur: 2 jaar

Als stuurman-werktuigkundige zeevisvaart werk je op kotters kleiner dan 24 meter met een voortstuwingsvermogen tot 3000 kW. Je vaart in de buurt van de Nederlandse kust maar soms ook in het buitenland! Je houdt je aan boord van de kotter bezig met de visvangst, de visverwerking, de navigatie en lost eenvoudige technische storingen op. Ook onderhoud je de netten en de visverwerkingsapparatuur.

Als je graag wilt varen maar niet al te lang van huis wilt zijn, is de visserij misschien wel iets voor jou. De verdiensten zijn in de meeste gevallen goed. Bovendien is het een vak waar je trots op kunt zijn. Je vist op een eerlijk product dat bovendien veel belangrijke voedingsstoffen bevat. De Nederlandse vissersvloot behoort tot de modernste ter wereld.

Jij bent zelfstandig maar kunt ook goed samenwerken. Je bent sociaal en een harde werker. Op het water voel je je thuis! Samen met de bemanning zorg je er voor dat er veilig gevist, gevaren en gewerkt wordt op de kotter!

Inhoud
Tijdens je opleiding krijg je naast visserijkunde ook technische en nautische vakken. Je leert alles over visserij, navigeren, manoeuvreren, technische en elektrische systemen, veilig werken en communiceren. Je leert ook over de wetgeving die te maken heeft met schepen, zoals de reglementen om aanvaringen te voorkomen. Een groot deel van de lessen volg je in onze moderne praktijkruimtes en simulatoren.

Daarnaast volg je een aantal externe cursussen:

  • Basic Safety Training + Fisheries (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
  • Medical First Aid (Eerste Hulp Verlening aan boord van schepen)
  • MARCOM-B (Maritieme Communicatie aan boord van schepen en met de kustwacht)

Vakkenpakket
Je krijgt tijdens deze opleiding; visserijkunde, Marine Engineering, Maintenance & Repair, Electrical Electronic & Control Engineering, Navigation, Cargo & Control, Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en studieloopbaanbegeleiding.

Keuzedelen
Nautisch, Maritiem Technisch en Electrical Systems.

Opbouw van de opleiding
Je start meteen met de vakinhoudelijke opleiding. De eerste 1,5 jaar van deze opleiding zit je op school en volg je theorie- en praktijklessen. Het laatst half jaar van je tweede leerjaar vaar je stage aan boord van een kotter. In totaal ben je tijdens de opleiding 180 dagen van huis en vaar je stage. School begeleidt je bij het vinden van een geschikte stageplaats. Tijdens je stage leg je een goede basis voor je toekomst!

Welke minimale vooropleiding heb je nodig?
Vmbo-diploma of mbo-basisberoepsopleiding niveau 1 (entree).

Aanvullende toelatingseisen
Voor aanvang van de opleiding ben je in het bezit van een geldige medische zeevaartkeuring. Deze heb je nodig om te mogen varen (stage varen) en om alle veiligheidstrainingen te volgen.

Uiterlijk 15 september moet de school in het bezit zijn van jouw geldige keuringsbewijs. De keuring moet uitgevoerd zijn door een daartoe gemachtigde keuringsarts. Een lijst met de gemachtigde artsen kan via de opleiding opvragen. Na ontvangst van jouw keuringsbewijs word je definitief ingeschreven.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: behulpzaam, doener, doorzetter, samenwerkend, sociaal en technisch.

Na je opleiding
Natuurlijk kan je na het behalen van je diploma meteen gaan werken aan boord van een kotter of aan de wal. Je kunt ook kiezen voor een niveau 3 of 4 (koopvaardij/ visserij) opleiding of voor de verkorte SMBW (schipper-machinist beperkt werkgebied-koopvaardij) opleiding niveau 2.

Vragen
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 380. E-mailen kan natuurlijk ook: erwin.dehaan@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Maritiem officier kleine schepen
Niveau 3 Duur: 3 jaar

Als Maritiem Officier kleine schepen kan je in de visserij gaan werken op een grote kotter/trawler tot 3000 GT met een voortstuwingsvermogen tot 3000 KW. Het vaargebied van de schepen is wereldwijd! Je houdt je aan boord bezig met de visvangst, de visverwerking, de navigatie, je loopt wacht, lost storingen op en pleegt onderhoud aan de technische installaties. De ene keer sta je op de brug en dan weer aan dek of in de machinekamer. Ook onderhoud je de netten en de visverwerkingsapparatuur.

Als je graag wilt varen maar niet al te lang van huis wilt zijn, is de visserij misschien wel iets voor jou. De verdiensten zijn in de meeste gevallen goed. Bovendien is het een vak waar je trots op kunt zijn. Je vist op een eerlijk product dat bovendien veel belangrijke voedingsstoffen bevat. De Nederlandse vissersvloot behoort tot de modernste ter wereld.

Bij het leven en werken aan boord horen onregelmatige diensten, die draai je samen met collega’s. Jij bent zelfstandig maar kunt ook goed samenwerken. Je hebt gevoel voor techniek en bent graag op het water. Je bent een doener én een denker. Je houdt van aanpakken en bent een echte doorzetter!

Samen met de bemanning zorg je er voor dat er veilig gevist, gevaren en gewerkt wordt aan boord!

Inhoud
Tijdens het eerste deel van je opleiding krijg je naast technische en nautische vakken ook visserijkunde. Je leert alles over het beladen van een schip, navigeren, manoeuvreren, technische en elektrische systemen, veilig werken,  communiceren en de visserij. Je leert ook over de wetgeving die te maken heeft met schepen, zoals de reglementen om aanvaringen te voorkomen. Een groot deel van de lessen volg je in onze moderne praktijkruimtes en simulatoren.

Halverwege de opleiding kies je jouw definitieve uitstroomrichting:

  • Nautisch-koopvaardij
  • Nautisch-visserij 

Daarnaast volg je een aantal externe cursussen:

  • Basic Safety Training + Fisheries (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
  • Medical First Aid (Eerste Hulp Verlening aan boord van schepen)
  • MARCOM-A (Maritieme Communicatie aan boord van schepen en met de kustwacht)
  • PSCRB (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
  • AFF (Advanced Fire Fighting, brandveiligheidstraining voor de scheepvaart)
  • Security Awareness ( Veiligheidstraining voor de scheepvaart)

Met je diploma Maritiem Officier kleine schepen kan je zowel nautische als technische functies aan boord uitvoeren waardoor je breed inzetbaar bent!

Vakkenpakket
Je krijgt tijdens deze opleiding; Marine Engineering, Maintenance & Repair, Electrical Electronic & Control Engineering, Navigation, Cargo & Control, Visserijkunde, Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en studieloopbaanbegeleiding.

Keuzedelen
Navigation, Cargo handling, Controlling, Marine Engineering, Maintenance & Repair en Electrical Systems.

Opbouw van de opleiding
De opleiding begint breed. Bij niveau 3 maak je in het eerste deel van je opleiding kennis met verschillende richtingen. Daarna kies je je specialisatie: nautisch visserij of nautisch koopvaardij. Je krijgt les van ervaren vakdocenten die zelf vaak jarenlang hebben gevaren en je werkt met hypermoderne simulatoren. Deze opleiding kent twee brede basisjaren samen met de niveau 4 opleiding. Na deze twee jaar wordt een keuze gemaakt of je als MAROF alle schepen of als MAROF kleine schepen doorgaat. In totaal ben je tijdens de opleiding 360 dagen van huis en vaar je stage. School begeleidt je bij het vinden van een geschikte stageplaats. Tijdens je stage leg je een goede basis voor je toekomst!

Welke minimale vooropleiding heb je nodig?
Mbo-niveau 2 diploma, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo gemengde leerweg diploma, vmbo theoretische leerweg diploma, havodiploma of een vwo-overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4.

Aanvullende toelatingseisen
Voor aanvang van de opleiding ben je in het bezit van een geldige medische zeevaartkeuring. Deze heb je nodig om te mogen varen (stage varen) en om alle veiligheidstrainingen te volgen.

Uiterlijk 15 september moet de school in het bezit zijn van jouw geldige keuringsbewijs. De keuring moet uitgevoerd zijn door een daartoe gemachtigde keuringsarts. Een lijst met de gemachtigde artsen kan via de opleiding opvragen. Na ontvangst van jouw keuringsbewijs word je definitief ingeschreven.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: zelfstandig, behulpzaam, doorzetter, samenwerkend, sociaal, technisch.

Na je opleiding
Natuurlijk kan je na het behalen van je diploma meteen gaan werken aan boord van een schip of aan de wal. Je kunt ook kiezen voor een verkorte niveau 4 (koopvaardij/ visserij) opleiding. Je kiest direct jouw uitstroomrichting: Nautisch-koopvaardij, Nautisch-visserij of Technisch.

Vragen
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 380.
E-mailen kan natuurlijk ook: erwin.dehaan@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Maritiem officier alle schepen
Niveau 4 Duur: 4 jaar

Als Maritiem Officier Alle Schepen kan je werken in de visserij en vaar en vis je over wereldwijde zeeën en oceanen aan boord van een grote hektrawler. Je bent (mede) verantwoordelijk voor de visvangst én de veilige navigatie. Je loopt wacht, lost storingen op en pleegt onderhoud aan de technische (koel en vries) installaties en de netten. Ook weet jij precies hoe je vissen moet schoonmaken, fileren, invriezen en verpakken zodat in de haven de lading gelost kan worden.

Als je graag wilt varen maar niet al te lang van huis wilt zijn, is de visserij misschien wel iets voor jou. De verdiensten zijn in de meeste gevallen goed. Bovendien is het een vak waar je trots op kunt zijn. Je vist op een eerlijk product dat bovendien veel belangrijke voedingsstoffen bevat. De Nederlandse vissersvloot behoort tot de modernste ter wereld.

Bij het leven en werken aan boord horen onregelmatige diensten. Jij bent zelfstandig en kunt goed samenwerken. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en een goed probleemoplossend vermogen. Je hebt gevoel voor techniek en bent graag op het water. Je bent een doener én een denker.

Je werkt samen in een team van officieren en bemanningsleden. Je geeft leiding en ziet toe op het naleven van procedures. Samen met de bemanning zorg je er voor dat het schip veilig op de plaats van bestemming komt!

Inhoud
Tijdens het eerste deel van je opleiding krijg je naast technische en nautische vakken ook visserijkunde. Je leert alles over het beladen van een schip, navigeren, manoeuvreren, technische en elektrische systemen, veilig werken, communiceren en de visserij. Je leert ook over de wetgeving die te maken heeft met schepen, zoals de reglementen om aanvaringen te voorkomen. Een groot deel van de lessen volg je in onze moderne praktijkruimtes en simulatoren.

Halverwege de opleiding kies je jouw definitieve uitstroomrichting:

  • Nautisch-koopvaardij
  • Nautisch-visserij 
  • Technisch

Daarnaast volg je een aantal externe cursussen:

  • Basic Safety Training + Fisheries (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
  • Medical First Aid (Eerste Hulp Verlening aan boord van schepen)
  • MARCOM-A (Maritieme Communicatie aan boord van schepen en met de kustwacht)
  • PSCRB (Veiligheidstraining voor de scheepvaart)
  • AFF (Advanced Fire Fighting, brandveiligheidstraining voor de scheepvaart)
  • Security Awareness + Security Duties ( Veiligheidstraining voor de scheepvaart)

Met je diploma Maritiem Officier alle schepen kan je zowel nautische als technische functies aan boord of aan de wal uitvoeren waardoor je breed inzetbaar bent!

Vakkenpakket
Je krijgt tijdens deze opleiding: Marine Engineering, Maintenance & Repair, Electrical Electronic & Control Engineering, Navigation, Cargo & Control, Visserijkunde, Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en studieloopbaanbegeleiding..

Keuzedelen
Navigation, Cargo handling, Controlling, Marine Engineering, Maintenance & Repair en Electrical Systems.

Opbouw van de opleiding
De opleiding begint breed. Bij niveau 4 maak je in het eerste deel van je opleiding kennis met verschillende richtingen. Je krijgt les van ervaren vakdocenten die zelf vaak jarenlang hebben gevaren en je werkt met hypermoderne simulatoren. Deze opleiding kent twee brede basisjaren samen met de niveau 3 opleiding. Na deze twee jaar wordt een keuze gemaakt of je als MAROF alle schepen of als MAROF kleine schepen doorgaat. De eerste helft van het derde leerjaar vaar je stage aan boord van een schip. Daarna kies je je specialisatie: nautisch visserij, nautisch technisch of nautisch koopvaardij en vervolg je je opleiding op school. De tweede helft van het vierde leerjaar vaar je er stage aan boord van een schip. In totaal ben je tijdens de opleiding 360 dagen van huis en vaar je stage. School begeleidt je bij het vinden van een geschikte stageplaats. Tijdens je stage leg je een goede basis voor je toekomst!

Welke minimale vooropleiding heb je nodig?
Mbo-niveau 2 en 3 diploma, vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo gemengde leerweg diploma, vmbo theoretische leerweg diploma, havodiploma of een vwo-overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4.

Aanvullende toelatingseisen
Voor aanvang van de opleiding ben je in het bezit van een geldige medische zeevaartkeuring. Deze heb je nodig om te mogen varen (stage varen) en om alle veiligheidstrainingen te volgen.

Uiterlijk 15 september moet de school in het bezit zijn van jouw geldige keuringsbewijs. De keuring moet uitgevoerd zijn door een daartoe gemachtigde keuringsarts. Een lijst met de gemachtigde artsen kan via de opleiding opvragen. Na ontvangst van jouw keuringsbewijs word je definitief ingeschreven.

Karaktereigenschappen
Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: zelfstandig, communicatief, doorzetter, samenwerkend, sociaal, technisch.

Na je opleiding
Dan ben je vrijwel verzekerd van een baan op een schip of aan de wal. De vaarbevoegdheid die je met dit diploma kunt aanvragen, is gelijk aan die van een hbo-student Maritiem Officier. Na het behalen van vaartijd en het volgen van enkele aanvullende cursussen kun je afhankelijk van je uitstroomprofiel uiteindelijk als kapitein of hoofdwerktuigkundige gaan varen op álle schepen, ook de allergrootste. Je kunt echter ook naadloos doorstromen naar een (verkorte maritieme) hbo-opleiding.

Vragen
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met de heer E. de Haan.
Telefonisch bereikbaar op (0223) 611 380.
E-mailen kan natuurlijk ook: erwin.dehaan@vonknh.nl

Bekijk deze studie in cijfers

Volg ons!

Meer weten over wat we doen bij Koopvaardij & Marine Technicus?
Volg ons ook op sociale media!