Team veehouderij op excursie met een weidevogelexpert

Op de boerderij van Dennis Smit in Ursem luisterden 8 docenten van de opleiding veehouderij naar weidevogelexpert Wim Tijsen van Landschap Noord-Holland. Wat heeft de weidevogel nodig en hoe kan de melkveehouder zijn beheer daarop aanpassen? Veel landbouwwerkzaamheden vinden juist in het broedseizoen plaats, hoe kan dat anders en is daar ook beloning voor? Hoe combineer je een goede melkproductie én een goede leefomgeving voor weidevogels?

Dennis is succesvol melkveehouder én succesvol in het weidevogelbeheer, mede dankzij de inzet van aantal weidevogelvrijwilligers, waaronder Clusius docente Desiree de Bekker. Tijdens de excursie ontstond een levendig gesprek waarbij docenten graag wilden weten hoe Wim en Dennis de toekomst zien voor de melkveehouders die nu op school zitten en zich afvragen welk (economisch) perspectief zij hebben. Uiteraard was er ook voldoende tijd om de weidevogels te zien: vele tureluurs, kieviten en scholeksters met pulletjes, grutto’s en gele kwikstaart. Ook de zwaluwen scheerden over de hoofden van de aanwezigen.

Terug op de boerderij vertelde Dennis over zijn bedrijfsvoering. Hij gaf aan dat het combineren van goede melkproductie én een goede leefomgeving voor weidevogels creëren niet altijd makkelijk is, maar dat hij het graag doet vanuit zijn liefde voor de natuur. De weidevogels horen op het boerenland. Hij gaf aan dat liefde voor de vogels niet ontstaat door een les in de klas, maar vooral door ze mee te nemen het veld in en in gesprek te gaan met enthousiaste experts als Wim. Het bezoek was dan ook een test om te kijken of excursies in tijd van corona mogelijk zijn. Want studenten zijn van harte welkom bij Dennis.