Studenten van het Clusius (inmiddels Vonk) zijn begonnen met de aanleg van de inheemse, eetbare Bloementuin, bij Fort K’ijk

Sinds dit jaar is de groene omgeving rondom Fort bij Krommeniedijk/Fort K’IJK een nieuwe praktijkleerplek voor de studenten van het Clusius College (inmiddels Vonk) Hoorn. In het programma Biodivers Perspectief onderzoeken de studenten hoe zij de biodiversiteit rondom het fort kunnen verbeteren.

Studenten van verschillende afdelingen bundelen hun krachten samen om een inheemse bloemen- en kruidentuin bij Fort K’IJK te realiseren. 

De studenten van het Clusius College (inmiddels Vonk) zijn begonnen met de aanleg van de inheemse, eetbare Bloementuin. Als onderdeel van het project Land & Hand kregen zij van Boswachter Jeroen Engelhart les op locatie over Stichting Landschap Noord-Holland en het belang van landschapbeheer. Dat was ook het thema van de dag: hoe onderhoud en behoud je het culturele landschap? De studenten gingen aan de slag met het hakbos. Dit was vroeger van levensbelang omdat het zorgde voor het stookhout van de kachels en ovens op het Fort. Het bos staat er nog steeds, maar is de afgelopen decennia behoorlijk overwoekerd geraakt. Met de studenten van de opleiding Tuin, Park & Landschap van het Clusius College brengt Stichting KETTER&CO het hakbos weer terug in zijn originele staat. En het afvalhout dat dit oplevert, kan direct worden verwerkt in een natuurlijke houtwal; uitstekend geschikt voor dieren om in te schuilen. Hartstikke duurzaam dus. Onder toeziend oog van boschwachter Jeroen zorgen de studenten ervoor dat de grond en omgeving op de juiste manier wordt bewerkt.

Als de tuin klaar is, en de thee is gedroogd, is het publiek van harte welkom voor een kopje kruidenthee in het Theehuis bij Fort K’IJK.

Leerlingen staan buiten te luisteren naar uitleg

De studenten kregen bij het fort les van boswachter Jeroen Engelhart. 

Bomen snoeien

De studenten brengen het hakbos samen met stichting KETTER&CO weer in originele staat. 

Biodivers Perspectief

Dit project vind plaats in het kader van de samenwerking van Landschap Noord-Holland met het programma Biodivers Perspectief, een samenwerkingsverband van onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Het initiatief is genomen door het Clusius College (inmiddels Vonk) en het neemt studenten, docenten en bedrijven mee in de ontwikkelingen op het gebied van natuurinclusieve landbouw.

Bronnen:

LinkedIn KETTER&CO

Website Landschap Noord-Hollan