Lunchlezing docentenexcursie: Ellen Mul van ANV Hollands Noorden over akkernatuur

Akkernatuur is populair onder boeren. ANV Hollands Noorden heeft zelfs een wachtlijst van boeren die er graag aan mee willen doen, vertelt Ellen Mul, projectleider akkernatuur bij de agrarische natuurvereniging. Ze verzorgde een lunchlezing tijdens de excursie natuurinclusieve landbouw voor docenten Plantenteelt/GGI op 29 juni 2021.

De ANV Hollands Noorden beslaat het gebied boven de lijn Alkmaar-Hoorn, legt Ellen uit, met uitzondering van Texel (die hebben een eigen ANV). Ze bieden subsidiepakketten voor agrarisch natuurbeheer. Naast weidevogelpakketten zijn er ook akkerpakketten. Ellen: “In 2017 hadden we 54 deelnemers op 207 hectare akkers, en nu zijn er 95 deelnemers op 505 hectare, met een wachtlijst. Die akkernatuur is er niet alleen voor de akkervogels, maar ook voor natuurlijke plaagbestrijding, gewasbestuiving en het beperken van drift.”

Ook zorgt de ANV ook voor kennisverspreiding. “In januari 2020 hebben we een Masterclass natuurlijke plaagbestrijding georganiseerd, waar heel veel belangstelling voor was. Want we merken dat er nog veel behoefte is aan kennis op dit gebied. We hebben nu een plan om ook binnen Biodivers Perspectief een module natuurlijke plaagbestrijding te organiseren voor docenten.”

Een docent vraagt wat zo’n akkerpakket nou oplevert. Ellen: “Dat is ongeveer € 2000 per hectare, afhankelijk van het pakket. Daarvoor moet je nog wel zaaizaad aanschaffen en de akker bewerken, bijvoorbeeld een vals zaaibed, soms zelfs meerdere keren. Je moet het eigenlijk zien als een teelt en je moet er plezier in hebben. Wel moet je goed nadenken over hoe het past in je bouwplan en of het combineert met de naastliggende teelt. Bijvoorbeeld een vogelakker is heel geschikt voor boeren die in omschakeling zijn naar biologisch. Die compensatievergoeding is dan mooi meegenomen.”



Tip van Ellen: Lees ook eens de brochure over akkernatuur van het Louis Bolk instituut

anvhollandsnoorden.nl

Vrouw voor digibord