Bestuurlijke reactie op onderzoek Inspectie van Onderwijs bij Vonk

Minstens één keer in de vier jaar onderzoekt de inspectie van onderwijs ieder schoolbestuur in Nederland. Begin 2023 heeft dit onderzoek plaatsgevonden bij ons als jonge fusieorganisatie Vonk. Als Vonk hebben wij het momentum van onderzoek benut zodat het kan bijdragen aan de verdere doorontwikkeling van onze nieuwe organisatie. Het onderzoek richtte zich op het bestuurlijke toezicht.

 

Uitkomst bestuurlijk onderzoek 

Voorafgaand aan het onderzoek waren we ons ervan bewust dat er nog veel te doen valt om Vonk als organisatie neer te zetten. We zitten in een periode van transitie en opbouw. Dit is onder andere de aanleiding dat we nu op de drie standaarden van het kwaliteitsgebied Besturing, kwaliteitszorg en ambitie een onvoldoende scoren.  

Vonk vult samen met onze medewerkers, leerlingen, studenten, ouders, bedrijfsleven en de regio, onze maatschappelijke opdracht in. Dit vraagt tijd, zorgvuldigheid en aandacht. Met de uitkomsten van onderzoek, kunnen we mede richting geven aan toekomstbestendig onderwijs.  

Ons onderwijs 

De inspectie van onderwijs heeft bij veel van onze scholen en opleidingen mooie voorbeelden van ons onderwijs gezien. Dit hebben zij met enthousiasme ontvangen. In de terugkoppelingen aan de verschillende onderwijsteams is dit ruimschoots teruggegeven. Dit doet recht aan de inzet van onze medewerkers. 

Het onderzoek heeft zich met name gericht op bestuur. Minder nadrukkelijk komt hierin naar voren dat de kwaliteit van ons onderwijs bij veel locaties en opleidingen op orde is. Binnen de onderwijsteams worden de juiste stappen gezet. Voor het verder bouwen van onze organisatie maken we nadrukkelijk gebruik van wat er in de praktijk goed gaat.  

Voortgang 

Het traject om onze nieuwe organisatie te bouwen die toekomstbestendig is, zetten we met onverminderde energie en enthousiasme voort. Er is een verbetertraject ingezet om te werken aan de punten vanuit het inspectierapport. Hier is een stuurgroep voor aangesteld om de al voorgenomen verbeterprocessen verder in gang te zetten en de voortgang te bewaken en te borgen. Onderdelen van het verbetertraject zijn onder andere een strategisch visie- en beleidsplan, borgingscyclus voor bestuur en governance en het vormen van passende kaders. We bouwen zo verder aan de organisatie met de focus op een duurzaam resultaat. We hebben er vertrouwen in dat we hiermee de juiste stappen zetten voor Vonk en het onderwijs in de meest brede vorm.