Deelname Vonk studenten aan de Offshore Experience

Deelname Vonk studenten aan de Offshore Experience Smart Future

Onze duurzame blauwe economie in de Noordzee wordt steeds belangrijker voor Nederland. Verschillende sectoren maken aanspraak op de beperkte ruimte hier. Op de Noordzee winnen we energie met windparken en olie- en gasplatforms, werken we aan onze voedselvoorziening, bieden we ruimte aan de natuur, zorgen diverse scheepvaartroutes voor transport met de rest van de wereld en zorgen we voor onze veiligheid. Kortom, er gebeurt genoeg. Maar hoe wordt deze ruimte goed verdeeld en wordt er omgegaan met belangrijke uitdagingen? En waar liggen de kansen voor (duurzame) innovaties en kruisbestuivingen tussen deze sectoren? Dit zijn vragen die centraal staan tijdens de Offshore Experience. 

Een Platform voor Innovatie en Samenwerking
De Offshore Experience is een jaarlijks evenement in Den Helder voor iedereen die actief of geïnteresseerd is in de blauwe economie: bedrijven in de offshore energie, ecologie, visserij, scheepvaart, studenten, enzovoorts. Tijdens de Offshore Experience doen bezoekers kennis op over de belangrijkste hedendaagse onderwerpen, uitdagingen en kansen binnen de offshore sector en kunnen zij deze ook echt ervaren. Het evenement biedt nieuwe inzichten door inhoudelijke masterclasses, ervaringen door ‘experiences’ en veel ruimte voor het leggen en onderhouden van (nieuwe) zakelijke contacten. De Offshore Experience wordt jaarlijks georganiseerd door de Port of Den Helder, North Sea Energy Gateway (NSEG) en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN).

Tijdens Sail Den Helder 2023 vond op dinsdag 12 september de Offshore Experience weer plaats in de Kampanje. Hierbij waren studenten van Vonk aanwezig. De studenten kregen een masterclass van Slow Mill en Bluestream. Om in de periode die daarop volgde aan de slag te gaan met actuele bedrijfsvraagstukken van Slow Mill en Bluestream. Ze hebben samen met experts gekeken naar oplossingsrichtingen. Dit bood een leerzame ervaring voor de studenten, die hierdoor een uniek kijkje kregen in de innovatieve en dynamische wereld van de offshore sector.

Deelname Vonk studenten aan de Offshore Experience Smart Future Vonk

Innovatie in Golfenergie met Slow Mill
Slow Mill werd in 2012 opgericht om de Slow Mill-golfenergietechnologie te ontwikkelen, gebaseerd op een unieke bladconstructie die open stroming zeer goed weerstaat. In de daaropvolgende jaren werd de technologie ontwikkeld door modellen op steeds grotere schaal te testen in het laboratorium, op open water en in de Noordzee tot het punt waarop een golfreeks van verschillende goed presterende autonome plug-and-play-modellen kan worden gedemonstreerd. Leden van het managementteam bezitten de technologie en zijn zeer gemotiveerd om een succesvol commercieel product op de markt te brengen om de energietransitie te versnellen, het leven in de oceaan te ondersteunen, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de circulaire economie te stimuleren.

Technische Expertise van Bluestream
Bluestream is een toonaangevende offshore aannemer die specialistische technische diensten levert boven en onder de waterlijn. Ze zijn zeer bedreven in duiken aan de oppervlakte, op afstand bediende voertuigen (ROV's), werken op hoogte, touwtoegang en onbemande luchtvoertuigen (UAV).

Toekomstige Innovatoren

De deelname van Vonk-studenten aan de Offshore Experience onderstreept het belang van praktijkgericht onderwijs en de waarde van samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Door betrokken te zijn bij dergelijke evenementen, worden studenten niet alleen geïnspireerd om na te denken over duurzame oplossingen, maar krijgen ze ook de kans om hun theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Dit versterkt hun vaardigheden en bereidt hen voor op een succesvolle carrière in de blauwe economie.

We danken de organisatoren van de Offshore Experience en alle betrokken bedrijven voor hun bijdrage aan het succes van dit evenement. Samen blijven we werken aan een duurzame toekomst voor de Noordzee en inspireren we de volgende generatie innovators. Voor meer informatie over onze programma’s of mogelijke samenwerking neem contact met ons op via smartfuture@vonknh.nl.

Deelname Vonk studenten aan de Offshore Experience