Wereld dyslexie week

Het was vorige week dyslexie week. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gegeven aan dyslexie en hoe je ermee om kan gaan. Linde Lieffering heeft ook dyslexie en zit nu in haar examenjaar. Zij deelt haar ervaring met dyslexie met ons.

Linde Lieffering weet al dat zij dyslexie heeft sinds dat ze in groep 4 zit. Ze merkte dat ze dyslexie had doordat ze erg achterliep op het gebied van lezen en schrijven op haar klasgenoten.

Nu zit ze in haar examenjaar en kan ze goed omgaan met haar dyslexie, ze weet precies wat zij nodig heeft om goed te kunnen leren. Zo gebruikt ze tijdens toetsen een leessoftware en soms wordt de tekst ook voorgelezen door een docent. Op deze manier begrijpt Linde de tekst en kan zij haar toets goed maken.

Soms krijgt Linde na een toets het gevoel dat de toets minder goed gegaan is, doordat ze sommige woorden niet kon begrijpen. Als ze dan haar toets terugkrijgt en het is een voldoende, dan is dat een overwinning voor Linde.

Voor Nederlands moet Linde dit jaar 3 boeken lezen, voor iemand met dyslexie is dat erg lastig. Om dit toch zo goed mogelijk te doen begint Linde nu ook met meer thuis te lezen, en luistert ze naar luisterboeken. Als ze dan toch een boek leest probeert ze een dun boek uit te kiezen die zij ook al een beetje kent. Op die manier komt ze er makkelijker doorheen en kan ze er ook makkelijker over vertellen.

De tip die Linde wil meegeven aan alle leerlingen met dyslexie, ga luisterboeken luisteren (en lees het boek eventueel mee tijdens het luisteren).

Linde: “Je gaat er makkelijker doorheen en je aandacht blijft er beter bij. Als je lange teksten moet lezen, haak je meestal al af na zin 3. Bij luisterboeken heb je dit niet.”

Daarnaast geeft Linde ook aan, vertel het aan mensen dat je het hebt. Zodra mensen weten dat je dyslexie hebt, kunnen ze rekening met je houden en dat is erg fijn.

Als laatste zegt Linde, schaam je er niet voor. Dyslexie is iets heel normaals. Soms gaan dingen wat moeilijker, maar je kan gewoon nog steeds een goede opleiding en goed werk doen.

Wereld dyslexie week logo