Inspirerende excursie naar Wärtsilä Land & Sea Training centrum voor Scheepvaartstudenten

warstsila-logo-Smart Future-Vonk

Het was een koude herfstdag, maar de opwinding onder de studenten van de afdeling Scheepvaart niveau 2 - 3 - 4 was voelbaar. Een bijzondere kans had zich voorgedaan: een bezoek aan het Wärtsilä Land & Sea Training centrum in Drunen stond op het programma. Een gerenommeerde scheepswerktuigkundige specialist had het initiatief genomen en beloofde een dag vol leerzame ervaringen. 

Op 3 november 2023 verzamelde de gehele afdeling zich, met een speciaal geregelde bus, om af te reizen naar het Wärtsilä centrum. Bij aankomst werden ze hartelijk ontvangen door het toegewijde team van Wärtsilä, dat de grote groep in vier kleinere groepen verdeelde voor een meer persoonlijke ervaring. 

De dag begon met boeiende presentaties over de bijzondere projecten van Wärtsilä, een vooraanstaande motorenbouwer en voorstuwingsspecialist. De studenten werden ondergedompeld in de wereld van Azipods, Controlable Pitch Propellors, Schroefasafdichtingen, Boeg- en Hekschroeven, Roerpropellors, en alle daarmee samenhangende hydrauliek, elektronica en technieken. Elke groep roteerde na elke presentatie, waardoor ze een uitgebreid inzicht kregen in de verschillende facetten van scheepstechnologie. 

Wat deze dag extra speciaal maakte, was de mogelijkheid voor de studenten om alle systemen open en zichtbaar te zien liggen. Een unieke gelegenheid, aangezien ze zich realiseerden dat in de toekomst alles gesloten en dicht zou zijn tijdens het daadwerkelijke werk. Maar zoals werd benadrukt, is dat een positief teken, omdat het betekent dat alles goed functioneert. 

Naast de technische aspecten werd ook de visie van Wärtsilä op de toekomst gedeeld: een duidelijke focus op verduurzaming. Dit nieuws bracht een golf van enthousiasme onder de jonge studenten. De uitdaging was duidelijk – verduurzamen, en er lag genoeg werk in het verschiet. Een veelbelovend vooruitzicht voor de toekomstige maritieme officieren. 

Maar het bezoek beperkte zich niet tot enkel technische presentaties. Wärtsilä toonde ook interesse in de studenten zelf, en benadrukte dat mocht het varen hen niet meer bevallen, er altijd een plek zou zijn bij Wärtsilä voor diegenen met interesse in scheepstechniek. Beroepsprofielen werden uitgebreid gepresenteerd, inclusief salarisindicaties en promotievooruitzichten, waardoor de studenten een realistisch beeld kregen van hun toekomstige carrièremogelijkheden. 

Het personeel van Wärtsilä had werkelijk alles uit de kast getrokken om deze dag onvergetelijk te maken voor de toekomstige scheepvaartprofessionals. Terug in de bus richting Den Helder veranderde de sfeer geleidelijk van formeel naar informeel. Gezelligheid vulde de bus en al snel klonk het levenslied van André Hazes. De studenten bleken behoorlijk bedreven in zijn repertoire. Een vonk van inspiratie was overgesprongen, en wie weet, misschien kon Vonk Scheepvaart wel een shanty-koor oprichten. Keep on dreaming – de toekomst van de scheepvaart zag er rooskleurig uit, en de studenten waren klaar voor de uitdagingen die voor hen lagen.