Greenchain NH zet in op meer innovatiekracht in agrifood sector
Met de feestelijke onthulling van een ‘groen kunstwerk’ gaf gedeputeerde Esther Rommel dinsdag 23 januari de aftrap van Greenchain Noord-Holland waar Vonk kernpartner is. Door de krachten in agrifood te bundelen wil Greenchain NH de innovatiekracht in de sector versterken en het onderwijs- en opleidingsaanbod beter op innovaties laten aansluiten en actueel houden.
In de middag gaf Catelijne Zandbergen, samen met Henriette Weerstand en Jeroen Visch een workshop LLO. Hierin werd gevraagd: voor wie leiden we op, voor wie zou je willen opleiden en wat daarvoor nodig is. Bij de workshop was het hele spectrum van onderwijs vertegenwoordigd en kwam men tot de conclusie dat de technologische ontwikkelingen bijgehouden moeten worden, maar ook dat we gewoon moeten beginnen. Ook bleek dat er veel gericht wordt op de nieuwe beroepen, maar dat het wel belangrijk is dat de ontwikkelingen die ontstaan ook naar huidig onderwijs voortvloeien. Er ligt ook een rol bij de overheid; het valideren van onderdelen en financiering zijn essentieel. Overall bemerkte iedereen dat er samenwerking nodig is om het individu te faciliteren.
De kick-off vond plaats tijdens het jaarevent Amsterdam Green Campus en in het bijzijn van honderd gasten. Het kunstwerk symboliseert de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs en is gemaakt door kunstenaar Moon Zijp (ook docent bij Vonk) en leerlingen van Vonk Heerhugowaard en docent Ingeborg Anderson. In de uitnodiging was aan de gasten gevraagd om een ‘groen item’ mee te nemen. Aan de oproep werd goed gehoor gegeven. Leerlingen van Vonk Heerhugowaard gingen onder leiding van kunstenaars en docenten Moon Zijp en Ingeborg Anderson met de items aan de slag. Het resultaat was een kunstwerk dat de verbinding van overheid, onderwijs en bedrijfsleven verbeeldt.
Greenchain NH is opgericht als samenwerking tussen aanjagers van innovatie (Greenport Noord-Holland Noord, Greenport Aalsmeer en Amsterdam Green Campus), kennis- en onderwijsinstellingen (o.a. Vonk en Hogeschool Inholland) en diverse bedrijven uit de agrifood sector. Ook Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de provincie Noord-Holland zijn nauw betrokken.
Beweging voor positieve verandering
Tijdens de kick-off benadrukte gedeputeerde Esther Rommel het belang van Greenchain NH voor de economie. “Met elkaar staan we voor grote uitdagingen waar het gaat om verduurzaming. Innovatieve oplossingen zijn dringend noodzakelijk, maar dit betekent ook dat veel werkzaamheden en functies in de agrifood sector gaan veranderen. Greenchain NH kan een grote bijdrage leveren aan het realiseren van duurzame oplossingen en het op peil houden van de innovatiekracht van Noord-Holland.”
Ryanne Rustenburg ging vorig jaar zomer aan de slag als kwartiermaker van Greenchain NH. Zij vult aan: “Greenchain NH is meer dan een project; het is een beweging die streeft naar positieve verandering. Uiteenlopende partijen komen hierin bij elkaar om in al hun diversiteit samen te werken en kennis te delen voor het versnellen van de transitie. Met deze feestelijke kick-off vieren we de samenwerking en laten we zien dat we klaar zijn om meer te werken als ecosysteem.”
Impact maken
Het Amsterdam Green Campus jaarevent stond in het teken van ‘impact maken’. De dag trapte af met een keynote doorTim van Hattum, auteur van ‘Only Planet, Klimaatgids voor de 21e eeuw’. Hij schetste de contouren van een hoopvolle, groene toekomst en benadrukte de impact die mensen hierbij zelf kunnen maken. Bezoekers konden verder deelnemen aan diverse workshops en ‘live’ de opname bijwonen van een podcastshow met Hiddel Boersma en Joris Lohman. Bijzonder was de experience ‘van grond tot mond’ die door het Matrix gebouw was opgesteld en waar bezoekers de hele voedselketen konden beleven.