Smart Future; samen de crossovers realiseren
Donderdag 25 januari kwam onderwijs, overheid en bedrijfsleven in Den Helder samen voor de Kick-Off van Smart Future. Een samenwerkingsproject gericht op voldoende en technologisch geschoolde arbeidskrachten voor toekomst waar Vonk penvoerder van is.
De ochtend startte met Pepper, de robot, die inzicht gaf op de veranderende houding van de mens op technologische ontwikkeling. Dat werd duidelijk met een video waarin mensen geïnterviewd werden over het nut van de mobiele telefoon in 1999. Destijds gezien als een onnodig instrument, inmiddels vergroeid aan onze hand.
Innovatieve denkrichtingen van studenten voor en met bedrijven
Studenten presenteerden vervolgens indrukwekkende oplossingen voor echte bedrijfsproblemen. Zo bedachten ze voor het bedrijf Bluestream een veilige methode om een op afstand bestuurbaar vaartuig te water te laten. Ook de energieopwekking in zee, een vraagstuk van het bedrijf Slowmill, kreeg een slimme draai. Als klap op de vuurpijl werd er op een scherm een heel innovatieve oplossing gepresenteerd voor de Nederlandse visserij. Henriette Weerstand, projectleider van Smart Future bij Vonk: “Ontzettend stoer hoe deze jongeren hun idee gepresenteerd hebben voor een grote en ook nog deels onbekende groep van ruim 140 personen.”
En zo ging de middag ook verder, bedrijven hadden een vraagstuk ingediend voor de hackaton. Hierin gingen studenten, en zelfs leerlingen van twee basisscholen uit Den Helder, met elkaar aan de slag om tot oplossingen te komen voor de bedrijven.
Henriette weerstand, projectleider van Smart Future: “De vraagstukken hebben heel duidelijk gemaakt dat we het samen moeten doen. Tijdens de geweldige sessies waren studenten fanatiek aan het meedenken aan de oplossingen. We realiseerden ons snel dat ook over de verschillende hotspots heen crossovers gerealiseerd konden worden en ter plekke kwam de samenwerking tot stand.”
Met elkaar blijven praten en samenwerken is essentieel voor resultaat
Over deze dag zegt Tanja Koopman, samen met Henriette projectleider bij Vonk: “we zijn overweldigd door het aantal bezoekers, er zijn zoveel bedrijven, docenten en studenten gekomen, het is fantastisch om op deze wijze de betrokkenheid bij Smart Future te merken. Het zaadje voor het samen werken met bedrijfsleven en onderwijs is vandaag gepland, nu zullen wij als team Smart Future zorgen dat we genoeg water geven om plantje te laten groeien. “Elkaar meenemen in technologische ontwikkelingen is essentieel om tot vruchtbare en passende oplossingen te komen die ook echt effect gaan hebben.”
Over Smart Future
Binnen Smart Future werken diverse consortia samen om een antwoord te geven op de versnelde toepassing van hightech- skills. Deze samenwerking van overheid, bedrijfsleven en onderwijs leidt tot voldoende technologisch geschoolde arbeidskrachten die de regionale arbeidsmarkt vraagt.
Tijdens het RIF mbo project Smart Future wordt ingezet op vijf thema’s binnen hotspots:
1. New Energy
2. Blue Port
3. Duurzaam Waterbeheer
4. Data en toepassingen
5. Tuin & Landschap van de Toekomst
Meer weten?