Noa Sziklai en Renate Tromp hebben beste presentatie tijdens het FICA Winterevent
De mbo-studenten Voeding van Vonk werken een dag per week, ongeveer een half jaar lang, aan regioleren: ze doen dan betekenisvolle opdrachten voor bedrijven en organisaties uit de voedingssector. Betekenisvol omdat het echte opdrachten of vraagstukken zijn van (meestal) FICA bedrijven. De studenten werken tijdens deze zgn. FICA Vakdag altijd in groepjes samen.
Noa Sziklai en Renate Tromp hebben in dit kader in opdracht van Ketter & Co en Wilder Land een waterkefir ontwikkeld. In deze kefir zijn kruiden verwerkt uit de pluktuin van Fort K’IJK (één van de praktijkleerlocaties van Biodivers perspectief en een onderdeel van de Stelling van Amsterdam). De studenten hebben onderzocht wat waterkefir is, een receptuur ontwikkeld, etiketinformatie opgesteld en diverse proeverijen georganiseerd om de lekkerste waterkefir te selecteren.
Een week eerder presenteerden Noa en Renate het eindproduct aan de opdrachtgevers die erg enthousiast waren over de smaak. De wilde kruidenkefir is gemaakt met korenbloemen, bijvoet, wilde peen en bramenblad. Het bevat 1% alcohol.
Het bedrijf Wilder Land wil de wilde kruidenkefir op de markt gaan zetten. Hoe dat dan het beste zou kunnen wordt een vervolgopdracht voor mbo-studenten van commercieel ondernemen (Vonk Hoorn). Renate en Noa hebben gezorgd voor een goede overdracht met de juiste productinformatie, receptuur en enkele aanbevelingen
Tijdens het FICA Winterevent op woensdag 17 januari mochten de studenten hun resultaten presenteren. Hier waren ook andere mbo- en hbo-studenten met presentaties van hun resultaat. In een korte pitch vertelden de studenten wat voor opdracht zij hadden uitgevoerd en wat het resultaat is van de opdracht. Noa en Renate vertelden duidelijk over hun productontwikkeling en hoe zij met gedegen onderzoek tot dit concrete resultaat zijn gekomen. Zij hadden zelfs een fles van de waterkefir mee. De meiden hebben in een korte tijd een goed product ontwikkeld. Het FICA Winterevent is eigenlijk geen ‘wedstrijd’ maar de beste presentatie kreeg wel een prijs. De jury bestond uit foodtech-ondernemer Michael Luesink, Cedric D. van de Rabobank, Charlotte Bruijn van creatief bureau Fresh Monkeys en Bianca van Baar-Stuifbergen van Vonk.
Al onze mbo-studenten zijn ter voorbereiding voor dit event in twee workshops ‘presenteren’ getraind door Clara Bovenberg. Hierbij ging zij uit van de sterke kanten van de studenten om ze te laten vertrouwen op hun eigen kunnen en hun eigen kracht om zo een eigen, authentieke presentatiestijl te ontwikkelen. Docent Cock Smit: ‘We waren onder de indruk van de presentaties en heel trots op alle derdejaars studenten’.
Bijzonder nog om te vermelden is dat (water)kefir maken een levend fermentatieproces is. Daarom moesten Noa en Renate de kefir regelmatig ‘onderhouden’, ook buiten de lestijden en dus zelfs in het weekend.