Van Pruttige Schooltuin naar Contextrijke Leeromgeving
Met de realisatie van het nieuwe pand voor Vonk Hoorn wordt niet alleen binnen, maar ook buiten geïnvesteerd in de toekomst. De buitenruimte van de nieuwbouw krijgt een representatieve, functionele en vooral comfortabele inrichting. De tuin aan de zijkant en achterzijde van het gebouw krijgt een educatieve functie voor de groene beroepsopleidingen en fungeert tevens als een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Bovendien wil Vonk als Groene Hotspot ruimte bieden voor innovatie en experiment.
Van plannen naar praktijk
Hoewel de huidige staat van de schooltuin nog een hoop prut is, zijn er inmiddels concrete plannen om deze om te toveren tot een rijke leeromgeving. Mede dankzij de inzet en financiële bijdrage van Smart Future zal de tuin bestaan uit diverse onderdelen, elk met een specifieke functie om studenten de geleerde theorie in de praktijk te laten toepassen en ontdekken
Betrokkenheid van lokale ondernemers
Bij de uitvoering van onze plannen worden lokale ondernemers nauw betrokken. Dit creëert een win-winsituatie: bedrijven kunnen laten zien wie ze zijn en wat ze doen, terwijl zij tegelijkertijd studenten de kneepjes van het vak leren. Deze samenwerking versterkt de band tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, en zorgt ervoor dat de tuin een levendige en dynamische leeromgeving wordt.
Duurzaamheidsbeoordeling met NL-Gebiedslabel
Om de duurzaamheid van de buitenruimte te waarborgen, wordt er binnenkort gestart met een omgevingsscan. Dit is de eerste stap richting het verkrijgen van het NL-Gebiedslabel. Het NL-Gebiedslabel voorzien het inzichtelijk maken van een gebied en biedt handvatten om een terrein verder te verduurzamen. Hierbij wordt niet alleen naar één aspect van duurzaamheid gekeken, maar naar de onderlinge samenhang van verschillende aspecten.
Twee assessoren zullen de buitenruimte beoordelen. Zij kijken naar diverse factoren zoals ontwerp, aanleg en onderhoud, producten en materialen, energie en klimaat, bodem en water, biodiversiteit, relatie mens & omgeving en borging. De resultaten van deze beoordeling worden samengevat in een duurzaamheidspaspoort met scores variërend van A (hoogste) tot G (laagste). Er zijn drie momenten waarop een buitenruimte gelabeld kan worden: een nulmeting (startsituatie), een definitief ontwerp of de gerealiseerde eindsituatie. Om studenten deze methodiek te laten leren kennen om in de toekomst zelf te kunnen toepassen, zullen de assessoren gastlessen verzorgen die gekoppeld zijn aan de uitvoering en beoordeling.
Concrete ambities en meetbare resultaten
De NL Gebiedslabel-methode brengt de duurzaamheidsambities voor een gebiedsontwikkeling al vroeg in beeld, borgt deze tijdens het proces en maakt ze onafhankelijk meetbaar. Deze methode maakt de huidige stand, het duurzaamheidspotentieel en concrete, haalbare kansen inzichtelijk. Daardoor wordt vergroening of klimaatadaptatie meer dan een vrijblijvende ambitie; het wordt een meetbaar en haalbaar doel.
Samenwerking
Bij Vonk Hoorn zetten we grote stappen richting een duurzame en educatieve buitenruimte. De transformatie van onze schooltuin tot een contextrijke leeromgeving, ondersteund door Smart Future en het NL-Gebiedslabel, is een belangrijke ontwikkeling. Dit project toont onze toewijding aan duurzaamheid en innovatie, en bereidt onze studenten voor op een toekomst waarin deze waarden centraal staan.
Voor meer informatie over onze duurzaamheidsinitiatieven of om samen te werken, kunt u contact met ons opnemen via smartfuture@vonknh.nl. Samen bouwen we aan een groene en duurzame toekomst.