Leerzame Dag op Hoeve Lotmeer: Studenten Agribusiness krijgen inzicht in duurzame akkerbouw

Studenten Agri Business bij Klaas Schenk - Vonk - Smart Future
Studenten Agri Business bij Klaas Schenk
Studenten Agri Business Vonk bij Klaas Schenk

Een recente excursie bracht studenten van de mbo-opleiding Agribusiness commercieel ondernemen naar Hoeve Lotmeer, het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk. Deze educatieve ervaring bood een uniek kijkje in de wereld van duurzame landbouw en de uitdagingen waarmee moderne agrarische ondernemers te maken hebben.

Hoeve Lotmeer staat bekend om zijn focus op de teelt en verwerking van hoogwaardig aardappelplantgoed en zaaizaad van graan. Tijdens de excursie nam Klaas Schenk de studenten mee door de geschiedenis van Hoeve Lotmeer, van de oprichting door zijn grootouders tot zijn overname van het bedrijf in 2004. Klaas vertelde over de stand van zaken op het bedrijf op het moment van overname in 2004: een landoppervlakte van 80 hectare, waarvan 55 hectare in eigen beheer en 25 hectare gehuurd. Op dit land wordt 35 hectare gebruikt voor de teelt van pootgoed, 30 hectare voor graan en 5 hectare voor uien. Ook lichtte Klaas de kosten en de opbrengsten per hectare toe. Vervolgens daagde hij de studenten uit om na te denken over toekomstige beslissingen voor het bedrijf.

Gedreven door deze uitdaging gingen de studenten aan de slag met het analyseren van kosten en baten, om vervolgens advies uit te brengen over mogelijke strategieën voor de toekomst. Hun suggesties varieerden van het uitbreiden van het landbezit tot het heroverwegen van de gewasdiversiteit en het implementeren van duurzaamheidsmaatregelen om operationele kosten te verminderen.

Vervolgens onthulde Klaas Schenk de werkelijke beslissingen die hij heeft genomen sinds hij het bedrijf overnam. Hij verkocht een aanzienlijk deel van het land om zijn vreemd vermogen af te lossen en investeerde in duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen en een ander bedrijfssysteem. Deze strategische keuzes resulteerden in een scherpe focus op elk aspect van het bedrijf, wat uiteindelijk leidde tot hogere opbrengsten.

De dag werd afgesloten met een inspirerende rondleiding over het erf, waar Klaas Schenk de studenten meer vertelde over het 'zoetwater boeren'-project. Dit project transformeert een deel van Hoeve Lotmeer in een onderzoeks- en expertisecentrum, waar praktijkopstellingen worden gebruikt om proeven te doen en demonstraties te geven van effectief zoetwaterbeheer.

De studenten vertrokken met nieuwe inzichten en een dieper begrip van de complexe balans tussen economische groei en duurzaamheid in de moderne agrarische sector. Voor velen was het duidelijk: soms is een stap terug zetten juist een stap vooruit richting een duurzame en veerkrachtige toekomst.