Vonk Lanceert Innovatief Superkart-Project

superkart

Na de coronapandemie zette de Vonk-opleiding Monteur Mobiele Werktuigen (MMW) de schouders onder een ambitieus project: de ontwikkeling van een niveau 4-opleiding, met ruimte voor uitdagend projectonderwijs. Een van de meest opwindende initiatieven binnen deze opleiding is het Superkart-programma, waarin studenten in teamverband werken aan elektrisch aangedreven superkarts.

Het Superkart-Programma
In het Superkart-programma bouwen en onderhouden studenten een elektrische superkart en nemen ze deel aan regelmatigheidsproeven, duurzaamheidstests en races. De belangrijkste taak is echter het doorontwikkelen van de e-kart, wat een breed scala aan vaardigheden vereist, van techniek tot samenwerking en innovatie.

Meer dan Alleen Techniek
Het bouwen en onderhouden van de karts is slechts een deel van het project. Teams moeten ook sponsoren zoeken en marketingactiviteiten organiseren. Dit leidde tot een samenwerking tussen de opleidingen MMW en Commercieel Ondernemen (COM). Deze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat studenten niet alleen technische vaardigheden ontwikkelen, maar ook leren hoe ze een project commercieel kunnen ondersteunen en promoten.

Eerste Stappen en Samenwerking
In het voorjaar van 2023 bezochten de docenten van Vonk een superkart-race in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar verzamelden ze waardevolle inzichten over de vereisten en valkuilen van het racen met superkarts. Met deze kennis in de hand, ontwikkelden ze een plan dat werd gekoppeld aan de kwalificatiedossiers (KD) van zowel MMW als COM en kregen ze groen licht van Vonk om te beginnen met het Superkart-project.

Een belangrijke doorbraak kwam met een bezoek aan het Hub van Doornecollege, dat al langer deelnam aan superkart-races, waar het Vonk-team veel leerde van hun ervaring. Een van de studenten vroeg grappend of ‘zij de oude kart niet over konden nemen’. Studenten van COM onderhandelden succesvol over de prijs, en aan het eind van de dag werd de deal gesloten.

Vervolgens kreeg het team ook de kans om een oude kart, zonder motor, van SS Carts over te nemen. Zo heeft het team twee karts beschikbaar: één om te racen en één voor technische ontwikkeling.

Toekomstplannen en Samenwerking
Op 27 juni staat de eerste testsessie gepland in Zwolle, waar de studenten hun gerestaureerde kart zullen uitproberen. In het komende jaar zullen ze de kart zonder motor opbouwen. Zodra de tweede kart in gebruik genomen kan worden, zal de bestaande kart omgebouwd worden tot een waterstofkart. Hierbij zal ook de opleiding Engineering aanhaken. Ook InHolland heeft al interesse getoond om mee te ontwikkelen aan de waterstofkart.

Multidisciplinaire Leerervaring
Het Superkart-project biedt een perfecte leerervaring voor de Vonk-opleidingen. Het combineert teamwork, technische vaardigheden die toepasbaar zijn op auto's en landbouwvoertuigen, samenwerking tussen verschillende disciplines, sponsorwerving en technologische innovatie.

Bedrijven Gezocht voor Sponsoring
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in sponsoring kunnen contact opnemen met André Liefaard (andre.liefaard@vonknh.nl) . Sponsoren kunnen niet alleen bijdragen aan de ontwikkeling van de studenten, maar ook profiteren van de zichtbaarheid en promotie die gepaard gaan met deelname aan de superkart-races.

Met dit innovatieve project zet de Vonk-opleiding MMW een belangrijke stap in de richting van toekomstgericht onderwijs, waarbij studenten op een praktische en uitdagende manier worden voorbereid op de technische en commerciële eisen van de moderne arbeidsmarkt.