Practor Smart Technology

Gennady Oshovsky

De komende jaren zullen ingrijpende veranderingen op de arbeidsmarkt plaatsvinden. Tal van huidige functies zullen verdwijnen, terwijl nieuwe functies zullen ontstaan. Deze transitie wordt aangedreven door megatrends zoals de energietransitie, digitalisering, robotisering en demografische veranderingen. Het is essentieel dat toekomstige werknemers innovatief en flexibel worden opgeleid om deze uitdagingen aan te kunnen. Smart Future richt zich samen met verschillende partners op het actualiseren van het onderwijs door het integreren van deze trends in verschillende contextrijke leeromgevingen. Om de kloof tussen de huidige onderwijsprogramma's en de toekomstige arbeidsmarktvraag veder te overbruggen, is er binnen het project Smart Future een practor aangesteld.

De rol van de practor
De aanstelling van dr. Gennady Oshovsky per 1 april 2024 als practor binnen Smart Future markeert een belangrijke stap in de richting van innovatieve en flexibele beroepsopleidingen. Een practor is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, toepassing en verspreiding van kennis, zowel binnen als buiten de onderwijsinstelling. Dit omvat ook praktijkgericht onderzoek en de professionalisering van docenten, met speciale aandacht voor het bevorderen van multi-, inter- en transdiciplinair samenwerken en leren. De aanstelling van Gennady is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met de RegioDeal Maritiem Cluster Kop van Noord Holland.

Dr. Gennady Oshovsky brengt een rijke achtergrond aan maritieme studies, water, sensoren, data-analyse en chemie mee. Samen met verschillende opleidingen, docenten en bedrijven gaat hij de uitdagingen en oplossingen verkennen om toekomstgericht en flexibel beroepsonderwijs te bieden. Het practoraat sluit aan bij maatschappelijke en regionale uitdagingen, evenals technologische en sociale ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en binnen bedrijven. 

Eerste initiatieven
Gennady richt zijn practoraat op 4 hoofdthema’s: maritiem, energietransitie, water en groen. Inmiddels zijn er al verschillende initiatieven opgezet die de kernwaarden van Smart Future weerspiegelen:

  • In samenwerking met de opleiding techniek en scheepvaart wordt een katalysator-opstelling gebouwd in de Loods van Vonk. Dit project onderzoekt hoe scheepsmotoren verduurzaamd kunnen worden. 
  • Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een regionale leerplaats binnen het Visserij Ontwikkel Platform (VOP) voor de Kop van Noord-Holland. 
  • In samenwerking met de Haagse Hogeschool, de Port of Den Helder en NWEA wordt er ingezet op onderzoek dat zich richt op de vaardigheden die nodig zijn voor toekomstige werkzaamheden op en rond de Noordzee. Denk aan de afbouw van productie van aardgas, het afbreken en opruimen van aardgasplatformen, het aanpassen van de infrastructuur voor alternatieve energiebronnen zoals windturbines en waterstofproductie en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten rondom hernieuwbare energiebronnen. 
  • Met experts uit het werkveld worden de meest urgente vraagstukken rondom waterbeschikbaarheid opgehaald, zoals verzilting, zoetwaterbeschikbaarheid en waterveiligheid, om vervolgens een noodzakelijke richting voor praktisch onderzoek te starten. Dit onderzoek wordt gekoppeld aan onderwijsprogramma's om relevante kennis en vaardigheden te ontwikkelen.
  • De schooltuin van Vonk Hoorn wordt voorzien van sensoren om data te verzamelen waarmee studenten van zowel ICT als groene opleidingen kunnen werken. Dit project integreert technologie met groenonderwijs, wat nieuwe leerervaringen biedt.

Dankzij de waardevolle bijdrage van de RegioDeal Maritiem Cluster Kop van Noord Holland kunnen we weken aan deze innovaties en bijdragen aan een veerkrachtige en een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Uiteraard staan we open voor samenwerking met bedrijven die kansen zien om aan te haken bij ons innovatieve project of meer informatie willen ontvangen. Neem gerust contact met ons op via smartfuture@vonknh.nl of direct met dr. Gennady Oshovsky via gjenna.oshovsky@vonknh.nl. Samen kunnen we bijdragen aan een wendbare en toekomstbestendige arbeidsmarkt.