Werkbezoek aan de Port of Den Helder: innovatie en vooruitgang in maritieme infrastructuur

Werkbezoek aan de Port of Den Helder Smaqrt Future Vonk

Op 29 mei zijn op werkbezoek geweest bij de Port of Den Helder. Dit bezoek bood ons een unieke kijk op de grootschalige renovatie van de kade "Het Nieuwe Werk", gelegen in het zuidelijkste deel van de zeehaven. De renovatie is een essentieel project voor de toekomstbestendigheid van de haven en speelt een cruciale rol in de voortdurende verbetering van de maritieme infrastructuur.

De urgentie van vervanging

De oude kade van "Het Nieuwe Werk" was dringend aan vervanging toe door de aanzienlijke schade veroorzaakt door Microbieel Geïnduceerde Corrosie (MIC). MIC is een veelvoorkomend fenomeen waarbij micro-organismen gassen, rottingsstoffen en andere corrosieve stoffen produceren die schade aan materialen zoals metaal, beton, rubber en kunststof veroorzaken. De impact van deze bacteriën had de kade ernstig aangetast, waardoor een uitgebreide renovatie noodzakelijk werd.

Toekomstbestendige kade

De nieuwe kade van 280 meter lang wordt gebouwd met het oog op de toekomst. Deze renovatie houdt rekening met de toenemende grootte en diepgang van moderne schepen, evenals de nieuwste technologische ontwikkelingen. Om de impact van MIC te minimaliseren, wordt bij de nieuwbouw gebruik gemaakt van kathodische bescherming onder de waterlijn en een hulpdamwand boven de waterlijn. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de kade beter bestand is tegen corrosie en langer meegaat.

Om de operaties van de haven zo min mogelijk te verstoren, wordt de renovatie gefaseerd uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de kaderuimte deels beschikbaar blijft tijdens de werkzaamheden, waardoor de impact op de dagelijkse activiteiten van de haven beperkt blijft.

Werkbezoek aan de Port of Den Helder

Voorbereiding op nieuwe energieën

De Port of Den Helder richt zich ook op de toekomst door de haven voor te bereiden op schepen die varen op nieuwe energieën zoals methanol, waterstof en ammoniak. Momenteel worden de mogelijkheden en beperkingen onderzocht, evenals de wet- en regelgeving rondom deze nieuwe energiebronnen. Dit omvat ook de logistieke inrichting en veiligheidsprotocollen die nodig zijn om deze nieuwe technologieën veilig en efficiënt te integreren in de havenoperaties.

Deze ontwikkelingen bieden ook kansen voor het practoraat Smart Technology van Vonk. Dankzij een bijdrage van de RegioDeal Maritiem Cluster Kop van Noord Holland kunnen wij actief bijdragen aan deze innovaties. Ons practoraat kan helpen bij het onderzoeken en implementeren van nieuwe technologieën die de havenoperaties verder verbeteren en verduurzamen.

Waardevolle inzichten

Het werkbezoek aan de Port of Den Helder heeft ons waardevolle inzichten gegeven in de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met de modernisering van maritieme infrastructuur. De renovatie van de kade "Het Nieuwe Werk" is een indrukwekkend project dat de haven klaarstoomt voor de toekomst, met aandacht voor zowel technische innovatie als duurzaamheid. Wij kijken uit naar verdere samenwerking en het verkennen van de mogelijkheden die deze ontwikkelingen bieden voor ons onderwijs en onderzoek.

Voor meer informatie over ons project of om samen te werken, neem contact met ons op via smartfuture@vonknh.nl. Samen bouwen we aan een innovatieve en duurzame maritieme toekomst.