Docenten Vonk Scheepvaart navigeren virtuele zeeën in innovatieve VR training

VR training docenten Vonk Scheepvaart

Op 13 juni 2024 namen docenten van Vonk Scheepvaart deel aan de tweede sessie van een virtual reality (VR) trial met een brug simulator. Deze innovatieve sessie was onderdeel van een samenwerking met Kilo-solutions, een Brits bedrijf dat zich volledig richt op VR-oplossingen voor de maritieme sector. Kilo-solutions en Vonk Scheepvaart zijn een samenwerking aangegaan om een trial van drie sessies te draaien, waarbij hun product VASCO wordt gedemonstreerd.

Een virtuele maritieme ervaring

Tijdens deze tweede sessie logden drie docenten van Vonk Scheepvaart in op de VASCO-server met geleende VR-brillen. Vanuit verschillende locaties in het Verenigd Koninkrijk gaven twee Britse instructeurs een begeleide sessie aan boord van een virtueel schip. Het doel van deze sessie was om in een team van drie leden een schip veilig van punt A naar punt B te varen.

Training en beoordeling van essentiële vaardigheden

De trial was gericht op het trainen en beoordelen van verschillende essentiële vaardigheden, waaronder:

  • Samenwerking: Effectief samenwerken als een team om het schip veilig te navigeren.
  • Bridge Resource Management Skills: Het efficiënt beheren van de middelen op de brug.
  • Kennis van de Verkeersregels op Zee: Het toepassen van de regels en voorschriften voor veilige navigatie.
  • Communicatie: Het duidelijk en effectief communiceren binnen het team en met externe partijen.

Toezicht van derdejaars studenten

Onder het toeziend oog van de derdejaars Maritiem Officier studenten van Vonk Scheepvaart, lieten de docenten zien dat ze het varen nog niet verleerd zijn. De studenten zagen hoe hun docenten de uitdagingen van de virtuele zee trotseerden en hun vaardigheden in praktijk brachten.

VR training Vonk docenten Scheepvaart

Een geslaagde sessie

Deze tweede sessie van de trial was zeer succesvol. Het gebruik van VR-technologie bood een realistische en interactieve manier om belangrijke maritieme vaardigheden te trainen. De samenwerking met Kilo-solutions en het gebruik van hun product VASCO heeft het potentieel om een waardevolle aanvulling te zijn op de maritieme opleiding bij Vonk Scheepvaart.

Vooruitkijken naar de toekomst

Met de derde en laatste sessie van de trial nog in het vooruitzicht, kijken de docenten en studenten van Vonk Scheepvaart uit naar verdere innovaties en mogelijkheden binnen de maritieme opleiding. De samenwerking met Kilo-solutions en de positieve resultaten van deze VR-sessies benadrukken het belang van moderne technologieën in het onderwijs.

Al met al was deze tweede sessie van de VR-trial een inspirerende ervaring voor zowel de docenten als de studenten. We kijken uit naar de voortzetting van deze veelbelovende samenwerking!