Leerlingen blinken uit bij Boot Bouw Challenge

Bekijk onze video
Bekijk onze video

Twee weken geleden deden de leerlingen van het tweede jaar basis/kader van Scholen aan Zee waardevolle kennis op bij Vonk. Afgelopen week, woensdag 10 juli, was het tijd om die kennis in de praktijk te brengen tijdens de Boot Bouw Challenge van het Marinemuseum in Den Helder.

De dag begon met de leerlingen van de Blue Schools uit het primair onderwijs, de Meerwerf Basisscholen Jac P. Thijsse, Villa Kakelbont en Comenius. Zij gaven het goede voorbeeld door hun creativiteit en vaardigheden te tonen in het bouwen van boten. 's Middags was het de beurt aan de leerlingen van Scholen aan Zee om hun schepen te water te laten. De challenge werd in twee spannende rondes verdeeld.

Ronde 1: Constructie

In de eerste ronde presenteerden de leerlingen hun botenconstructies op tafels. De drie juryleden gingen langs bij elk team, waar de leerlingen hun boot lieten zien en uitlegden over hun ontwerp- en bouwproces. Dit gaf de leerlingen de kans om hun kennis en ideeën te delen en te laten zien wat ze hadden geleerd tijdens de workshops bij Vonk.

Ronde 2: Performance

Tijdens de tweede ronde kwamen alle leerlingen rondom het waterbassin zitten om de prestaties van hun boten te zien. Eén voor één werden de boten te water gelaten, waarbij de jury beoordeelde of de boot bleef drijven, vooruit kwam en niet omsloeg bij een golfje. Dit was een spannende en leerzame ervaring voor alle deelnemers, waarbij de functionaliteit en stabiliteit van hun ontwerpen op de proef werden gesteld.

Den Helder als Blue School Municipality

De ambitie van Den Helder om een Blue School Municipality te worden, krijgt steeds meer vorm dankzij initiatieven zoals de Boot Bouw Challenge. Deze jaarlijkse uitdaging, die dit jaar voor de tweede keer plaatsvond, past perfect bij het streven om de oceaangeletterdheid van jongeren te verbeteren. Den Helder, een stad die aan drie zijden door de zee wordt omringd, zet zich in om zijn jeugd bewust te maken van de maritieme wereld en de duurzame mogelijkheden die deze biedt.

De Boot Bouw Challenge is een prachtig voorbeeld van toekomstgericht leren en samenwerking tussen verschillende onderwijsniveaus. Door praktische ervaring op te doen en te werken aan innovatieve oplossingen, bereiden de leerlingen zich voor op een wereld waarin duurzaamheid en technologische vaardigheden steeds belangrijker worden.

Dankzij de samenwerking met het Marinemuseum hebben de leerlingen van Jac P. Thijsse, Villa Kakelbont, Comenius en Scholen aan Zee een onvergetelijke en waardevolle leerervaring gehad. De stad Den Helder blijft zich inzetten voor het verbeteren van de oceaangeletterdheid en de ontwikkeling van haar jongeren, met de hoop om in de toekomst nog veel meer van dergelijke inspirerende evenementen te organiseren.