Vrij groen brengt de lessen tot leven

Periodeonderwijs vormt de basis van de vrijeschoolse richting Vrij Groen. Hierin verschilt de richting dan ook het meeste van het reguliere vmbo. Iedere schooldag begint met twee uur periodeonderwijs. Daarin staat één vak, drie weken lang centraal. “De leerlingen onderzoeken dat vak van top tot teen. We laten dan eigenlijk het theoretische gedeelte uit een boek los. We tekenen, onderzoeken en maken onderdelen van het vak en leren op die manier het vak veel grondiger kennen”, legt coördinator en docent Marije du Bois uit.  

Vonk Heerhugowaard leerlingen geven planten water

Hoofd, hart en handen 

Niet alleen maar lezen in een boek, maar de informatie uit veel meer bronnen krijgen. Tweedejaars leerling Esmée Smit (13) vindt de manier van leren erg prettig: “Omdat je veel zelf doet en veel zelf op onderzoek gaat, onthoud je alles ook veel beter. Soms ziet een onderwerp er moeilijk uit, maar dan gaan we er zo creatief mee bezig dat het vanzelf duidelijk en begrijpelijk wordt.” “Je bent ook niet bewust bezig met alle teksten lezen en uit je hoofd leren, de tekst ondersteunt eigenlijk alleen nog maar”, voegt ze toe. De klas start elke periodeles samen en sluit samen de periode af. “Dan voelt het ook alsof je er samen in gedoken bent.” “Het is wel handig als je houdt van creatief bezig zijn”, vertelt tweedejaars leerling Merel de Boer (12). “In je periodeschrift staan eigenlijk alleen maar tekeningen. En ook bij Nederlands moesten we een persbericht schrijven, maar dan in de vorm van een filmpje. Je bent de hele tijd creatief bezig.” Directeur Wim van Reenen legt uit: “Dit type onderwijs moet goed bij je passen. Je moet graag leren vanuit creatief zijn en openstaan om jezelf meer te ontwikkelen als persoon.” Vonk biedt de eerste twee leerjaren Vrij Groen aan, daarna stromen de leerlingen door naar de reguliere leerwegen en behalen op die manier hun vmbo-diploma. 

 

Meer vrije school in je les 

Je kunt ook aan jouw lessen een vrijeschooldraai geven. Dat stimuleert de creativiteit, verbeeldingskracht, verbinding met de natuur en praktische vaardigheden van je leerlingen en studenten. Bovendien kan het een positieve invloed hebben op de motivatie, betrokkenheid en het welzijn. Denk aan: 

 

Creatieve activiteiten: Kunst, handvaardigheid of tekenen. Dit helpt om verbeeldingskracht te ontwikkelen, zelfexpressie te bevorderen en een gevoel van voldoening te ervaren. 

Natuurverbinding: Integreer de natuur in je lessen door buitenlessen te organiseren en studenten bewust te maken van het belang van milieubehoud. De vrije schoolbenadering hecht veel waarde aan de band tussen mens en natuur. 

Verhalen vertellen: Vertel inspirerende verhalen die aansluiten bij de lesstof. Verhalen stimuleren de verbeeldingskracht en ontwikkelen empathie. 

Praktische vaardigheden: Leer praktische vaardigheden aan. Dit helpt om een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen door iets tastbaars te creëren. 

 

Enige in Noord-Holland 

Vonk is met Vrij Groen de enige vo-school die vrijeschoolonderwijs aanbiedt voor leerlingen met vmbo basis en kaderadvies. Bij de VO-scholen van de vrijeschool zelf kunnen zij alleen voor hun mavo, havo en vwo-diploma terecht.