Offshore Experience 2024 'Healthy Energy'
Dinsdag 10 september vond in Den Helder de Offshore Experience 2024 plaats, met als thema "Healthy Energy". Tijdens dit evenement kwamen experts, bedrijven en jonge generaties samen om te werken aan een gezonde toekomst voor de sector, de Noordzee en de regio. De focus lag op het belang van een sterke groene en blauwe economie, waarin energie, voedsel en natuur in balans zijn. Ook werd er aandacht besteed aan de randvoorwaarden voor deze transities, zoals een robuust bedrijfsleven, duurzame assets, een gezond verdienmodel, ondersteunend beleid en constructieve samenwerking tussen belanghebbenden.
Tijdens de Offshore Experience werd duidelijk welke positieve stappen er al zijn gezet om de groene en blauwe economie in Nederland en de regio verder te versterken. Sprekers en gasten uit verschillende sectoren deelden hun kennis en visie op hoe we onze "healthy energy" kunnen inzetten om een toekomstbestendige en duurzame economie te realiseren. Hoewel er al veel vooruitgang is geboekt, werd ook benadrukt dat er op bepaalde gebieden nog verdere stappen nodig zijn.
Het Blue Schools programma
Naast het programma voor bedrijven en experts was er dit jaar een speciaal programma voor de Blue Schools uit Den Helder. In de ochtend werden 100 leerlingen van basisschool Meerwerf Dr. Jac P. Thijsse en basisschool Comenius ontvangen op Willemsoord. Voor deze jonge generatie stond een leerzaam en interactief programma klaar, waarin ze kennismaakten met duurzame energie en techniek.
De kinderen namen deel aan diverse activiteiten, zoals het spelen van het Noordzeespel en het bouwen van windturbines met OffshoreWind4Kids. Tijdens de twee workshops van OffshoreWind4Kids kregen de leerlingen niet alleen theorie over windenergie, maar gingen ze ook praktisch aan de slag. Zo testten ze de energieopbrengst van hun eigen windturbines en leerden hoe ze een turbine op een drijvende constructie kunnen installeren. Zo maakten de leerlingen op een speelse manier kennis met de uitdagingen van offshore windenergie.
Het Noordzeespel, een educatief en interactief spel, gaf de leerlingen inzicht in de complexe belangen rondom de Noordzee. In dit spel namen de leerlingen de rol aan van verschillende belanghebbenden, zoals windturbine parken op zee, voedselvoorziening, defensie en natura2000 gebieden. Door deze rollen te vervullen, kregen ze een beter begrip van de uitdagingen en belangen die spelen in dit belangrijke maritieme gebied. Het spel stimuleerde hen om na te denken over de toekomst van de Noordzee en de impact van hun keuzes.
Een ander hoogtepunt voor de leerlingen was het bezoek aan het onderzoeksschip Navicula Star. Aan boord kregen de leerlingen uitleg over de verschillende onderzoeken die op de Noordzee worden uitgevoerd en waarom dit zo belangrijk is voor het behoud van het mariene ecosysteem. Een bijzondere ervaring was het besturen van een onderwaterdrone, waarmee de leerlingen een blik onder het zeeoppervlak konden werpen.
Natuurlijk werden ook de leerlingen van het voortgezet onderwijs betrokken bij de Offshore Experience. Nog eens 100 leerlingen, dit keer van het voortgezet onderwijs van Scholen aan Zee, wisselden in de middag de basisschoolleerlingen af. Zij volgden hetzelfde programma als de basisschoolleerlingen, waarbij ze deelnamen aan het Noordzeespel, de activiteiten van OffshoreWind4Kids en een bezoek aan het onderzoeksschip Navicula Star.
Programma voor het mbo
Voor de mbo-studenten van Vonk, Talland College en ROC van Amsterdam was er een speciaal programma. Zij werden ontvangen bij METIP, waar ze aan de slag gingen met serious games van de DOB-Academy. Deze games helpen studenten om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen. Door praktische cases te combineren met spelelementen zoals rollenspellen en teamwerk, kregen de studenten inzicht in de technische concepten die nodig zijn voor de offshore-industrie.
Na de lunch kregen de mbo-studenten de kans om een kijkje te nemen bij verschillende bedrijven die aanwezig waren op de Offshore Experience. Tijdens deze bedrijfsbezoeken volgden ze minicolleges waarin experts uit het werkveld hen meenamen in de uiteenlopende kansen en uitdagingen binnen de offshore-industrie. De studenten werden geïnformeerd over actuele onderwerpen zoals de energietransitie, innovaties in offshore wind en de technische en logistieke complexiteit van werken op zee. Deze minicolleges boden de studenten waardevolle inzichten en praktische kennis, wat hen niet alleen inspireerde maar ook hielp om een duidelijker beeld te krijgen van hun toekomstige carrièrekansen in de sector.
De Offshore Experience 2024 was een waardevolle dag waarin de uitdagingen en kansen van de offshore-sector centraal stonden. Of het nu ging om jonge leerlingen, studenten of professionals, iedereen droeg zijn steentje bij aan het versterken van de sector en de groene en blauwe economie.