Nieuwe practor voor practoraat ‘Innovaties in de duurzame voedselketen’

Lenno Munnikes - practoraat voeding Vonk

In het practoraat onderzoeken studenten, docenten en bedrijven hoe we de voedselketen kunnen verduurzamen. Er wordt kennis opgehaald, nieuwe kennis ontwikkeld en gezocht naar onderwijs-vernieuwing, waardoor innovaties een plek krijgen in het onderwijs. 

Veel ervaring op het gebied van voeding en voedsel

De nieuw aangestelde practor Lenno Munnikes is historicus en antropoloog en gespecialiseerd in voedselgeschiedenis en verbonden aan het CAG van KU Leuven. De afgelopen jaren heeft hij als directeur van Flevo Campus, een actief en gerenommeerd kenniscentrum, gewerkt aan oplossingen voor stedelijke voedselvraagstukken. Daarnaast heeft hij geadviseerd binnen een aantal regionale voedselstrategieën en de Citydeal m.b.t. gezonde voedselomgeving. Daarvoor heeft Lenno ruim 10 jaar gewerkt in zowel het middelbaar als hoger beroepsonderwijs op het gebied van voeding en voedsel.

Buiten de gebaande paden

Onderzoek en onderwijs kunnen volgens Munnikes niet zonder elkaar: ‘Onderzoek is ook de nieuwsgierigheid prikkelen, vragen stellen, buiten gebaande paden durven lopen en je kritisch én ook kwetsbaar durven op te stellen. Eigenschappen die we allemaal nodig hebben, of je nu student, ondernemer, beleidsmaker of docent bent’. Daarnaast ziet hij het onderwijs als bakermat voor de banen van de toekomst en hét middel om op innovatieve wijze bij te dragen aan een duurzamer, gezonder en inclusiever voedselsysteem. 

Toekomstperspectief van de student

De komende periode zal Munnikes verder werken aan de inhoudelijke inrichting van het practoraat: Dat doe ik niet alleen, daar wil ik samen met collega's, studenten, bedrijfsleven en overheden aan gaan werken. Het zal de regio op het gebied van voedsel versterken, maar het allerbelangrijkste is om te kunnen bijdragen aan het toekomstperspectief van de student’.

Onderdeel van Greenchain NH

Het practoraat vormt een essentieel onderdeel van Greenchain NH, een samenwerkingsverband dat de innovatiekracht in de agrifoodsector wil versterken en een verbinding legt tussen het onderwijs en het bedrijfsleven in de regio Noord-Holland.

Meer info over het practoraat

Voor Vonk zijn, naast Lenno Munnikes, Rian Schelvis en Cock Smit betrokken bij het practoraat. Schelvis en Smit zijn docenten voeding bij de mbo-opleidingen “Voedingsexpert” en “Voeding en Leefstijl”, op de Vonk-locatie in Alkmaar.