De visserijsector wordt klaargestoomd voor de toekomst

afbeelding

Nederland heeft een sterke band met de zee en de visserijsector heeft door de jaren heen bijgedragen aan onze welvaart. Maar de sector staat voor uitdagingen zoals hoge brandstofkosten, veranderende regelgeving en toenemende natuurbescherming.

Om de visserijsector te ondersteunen bij deze transitie, heeft het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur (LVVN) vorig jaar 30 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geld is bedoeld om visserij-gerelateerde bedrijven en gemeenschappen te helpen omgaan met de ingrijpende veranderingen in de Noordzeevisserij. In samenwerking met vijf visserijregio’s – waaronder de Kop van Noord-Holland – heeft het Bestuurlijk Platform Visserij het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) opgesteld.

Het VOP beschrijft concrete initiatieven voor elke regio om de sector toekomstbestendig te maken. Met cofinanciering van betrokken partijen komt het totale investeringsbedrag op 80 miljoen euro. Vrijdag 11 oktober 2024 werd het Visserij Ontwikkel Plan feestelijk ondertekend in Stellendam, waarmee een belangrijke stap is gezet voor de transitie van de visserijsector. Naar verwachting kunnen de regio’s vanaf het najaar beginnen met de uitvoering van het plan.

afbeelding

In de Kop van Noord-Holland wordt geïnvesteerd in lokale projecten. Zo zetten we volop in op voedselveiligheid, nieuwe kansen voor de lokale visserij, behoud van werkgelegenheid en het zichtbaar maken van de rijke visserijgeschiedenis.

Texel wordt het koplopergebied voor de kweek van vis en andere zeeproducten.

Den Helder blijft het kloppende hart van de visserij met een nieuw visserijbelevingscentrum.

Blue Food Centrum Wieringen in Den Oever wordt een levendig centrum voor visliefhebbers en de lokale gemeenschap.

De vloot wordt omgebouwd naar een flexibelere, diverse visserij en het Waddenfonds werkt aan het ‘Rondje Waddenbaai’, een dagtocht die alle hoogtepunten van de Kop met elkaar verbindt.

Naast deze regionale initiatieven zijn er ook twee bovenregionale plannen ontwikkeld: de promotie van de Nederlandse visserijcultuur en de vernieuwing van visserijonderwijs. Samen met Scalda en Firda gaat Vonk aan de slag met een vernieuwingsimpuls visserijonderwijs om toekomstige generaties voor te bereiden op een duurzame en innovatieve visserijsector.

Met het Visserij Ontwikkel Plan worden belangrijke stappen gezet om de visserijsector klaar te stomen voor de uitdagingen van morgen, terwijl tegelijkertijd de rijke cultuur en tradities behouden blijven.

Bekijk hieronder de video van het ministerie om een nog beter beeld te krijgen van de stappen die met het Visserij Ontwikkel Plan gezet worden.

Bekijk onze video
Bekijk onze video