Scheepvaartstudenten ervaren realistische noodsituatie tijdens grote KNRM reddingsoefening

Maandagavond 18 november vond er in Den Helder een indrukwekkende multidisciplinaire reddingsoefening plaats, gecoördineerd door de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Deze grootschalige Search and Rescue (SAR) oefening bracht tal van hulpdiensten en organisaties samen om een complexe en realistische noodsituatie op zee na te bootsen.

Het scenario draaide om een brand in de machinekamer van het schip Guardian, waardoor het stuurloos raakte en in aanvaring kwam met het schip Javazee. De botsing resulteerde in meerdere drenkelingen, een zinkend schip en een brand aan boord. Voor het Kustwachtcentrum Den Helder was het een uitdaging om de reddingsactie effectief te coördineren. De brandweer wist uiteindelijk de brand te blussen en vond een vermist persoon in de machinekamer, terwijl drenkelingen uit het water werden gehaald en gewonden eerste hulp kregen. Dankzij het inzetten van pompen bleef de Javazee drijven, en konden alle opvarenden veilig aan wal worden gebracht.

Doel van deze oefening was onder andere het beoefenen van de opstapprocedure voor brandweer- en ambulancepersoneel conform het Incidenten Bestrijdingsplan Waddenzee. Ook werden verschillende belangrijke vaardigheden, die in echte noodsituaties onmisbaar zijn, grondig getest en geoefend.

De oefening werd georganiseerd door de vrijwilligers van KNRM-reddingstation Den Helder, met ondersteuning van omliggende reddingstations van Texel, Callantsoog en Den Oever. Ook brandweer, ambulancepersoneel, Verkeerscentrale Den Helder, Bristow SAR-helikopter, duikteam Northsea Divers, schepen van het Reddingmuseum, het Kustwachtcentrum, de sleepboot Guardian, Adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) en scheepvaartstudenten van Vonk namen deel aan de operatie.

Voor 25 mbo-studenten van Vonk Scheepvaart was dit een unieke kans om hun vaardigheden in een realistische setting te testen en te ontdekken wat er komt kijken bij noodsituaties op zee. Samenwerking, snelle besluitvorming en effectieve communicatie stonden centraal in deze waardevolle ervaring die hen op een bijzondere manier voorbereidt op hun toekomstige rol in de maritieme sector. 

Wij willen het KNRM-reddingstation Den Helder ontzettend bedanken voor deze waardevolle kans voor onze studenten.