Plantenteelt-studenten Vonk ontdekken het proces achter de witlofteelt bij C.V. COR en Tolpoort Vegetables

Bezoek CV COR2 Biodivers Perspectief

Op woensdag 18 december brachten 20 eerste- en tweedejaars Vonk-studenten, opgeleid tot akkerbouwer, groente- of fruitteler, een bezoek aan C.V. COR in Oostwoud. Onder begeleiding van Aik Ruiter, vierde generatie eigenaar van het familiebedrijf, kregen de studenten een unieke inkijk in de wereld van witlofproductie en biodiversiteit.

De witlofteelt in familiebedrijf C.V. COR 

C.V. COR is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Ooit begonnen als een gemengd tuinbouwbedrijf, richt het bedrijf zich tegenwoordig volledig op de teelt van witlof. Tijdens de rondleiding legde Aik Ruiter uit hoe de witlofteelt in twee fasen verloopt. Eerst worden witlofpennen geteeld op het land, waarna in de trekkerij de witlof van deze pennen wordt getrokken.

De witlofpennen worden geteeld in de Noordoostpolder, Zeeland en de Wieringermeer. Na het rooien in najaar worden ze naar Oostwoud vervoerd, gesorteerd en opgeslagen in koel- en vriescellen. Deze efficiënte aanpak zorgt voor een constante aanvoer van hoogwaardige witlof het hele jaar door.

Bezoek aan C.V. COR en Tolpoort Vegetables - Biodivers Perspectief

Samenwerking op de Liederik voor biodiversiteit 

Samen met Agrarisch Natuur- en Landschapsvereniging (ANV) Hollands Noorden is Aik Ruiter een samenwerking aangegaan voor het verbeteren van biodiversiteit in zijn straat, de Liederik. Meerdere telers in de straat zijn betrokken bij dit initiatief. Het project begon met de aanleg van bufferstroken door het inzaaien van bloemen en kruiden, zorgvuldig geselecteerd en geleverd door ANV. Deze aanpak helpt niet alleen om de plaagdruk te verminderen, maar versterkt ook de biodiversiteit in de regio.

Vanuit dit project zijn ook andere initiatieven ontstaan, zoals het plaatsen van steenuilenkasten, egel- en mussenkasten en het aanplanten van notenbomen. De notenbomen bieden extra voedsel voor vogels en egels, terwijl de bufferstroken dienen als schuilplaatsen voor natuurlijke vijanden van schadelijke insecten. Met deze inspanningen toont C.V. COR hoe natuur en landbouw succesvol kunnen samengaan.

Innovatieve samenwerking met groentetelers bij Tolpoort Vegetables

Na het bezoek aan C.V. COR werd de middag vervolgd bij Tolpoort Vegetables, waar Bas de Wit, operationeel manager, de studenten rondleidde. Tolpoort Vegetables, opgericht in 2021, is gespecialiseerd in de verkoop en distributie van bloemkool, broccoli en witlof. Het bedrijf, mede opgericht door Aik Ruiter, richt zich op duurzame en efficiënte verpakkingsoplossingen.

Tijdens de rondleiding kregen de studenten een kijkje in het verpakkingsproces, waarbij witlof, maar ook andere groenten zoals bloemkool en broccoli, zo efficiënt mogelijk verpakt worden. Tolpoort streeft naar innovatieve en duurzame verpakkingen, zoals PVC-vrije folie en PET-schaaltjes, die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling.

Bezoek Tolpoort Biodivers Perspectief

Leerervaring voor de toekomst

Het bezoek gaf de Vonk-studenten inzicht in de praktische en duurzame aspecten van de agrarische sector. Ze leerden hoe bedrijven als C.V. COR en Tolpoort Vegetables moderne technologie en natuurbeheer combineren voor een toekomstbestendige landbouw.

De middag maakte deel uit van het programma Biodivers Perspectief, dat samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties stimuleert. Vollegrondsgroente.net is binnen dit programma demoleerbedrijf. Dit bezoek onderstreepte het belang van natuurinclusieve landbouw, waar biodiversiteit en voedselproductie hand in hand gaan.