Smart Future: Onderwijs en arbeidsmarkt hand in hand

Tanja en Henriette - projectleiders Smart Future - Vonk

De arbeidsmarkt verandert in razend tempo. Technologische innovaties, digitalisering en verduurzaming zorgen ervoor dat beroepen verdwijnen, veranderen of nieuw ontstaan. Het onderwijs loopt daar traditioneel gezien achteraan, maar met het project Smart Future wil Vonk daar iets aan doen. Henriëtte Weerstand-Slot en Tanja Koopman, projectleider van Smart Future, vertellen hoe zij met Smart Future onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen.

Onderwijs innoveren om bij te blijven

Het is een uitdaging voor het onderwijs om bij te blijven met de snelle ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. "Zelfs als we nu innoveren, is dat over een paar jaar alweer achterhaald," zegt Tanja Koopman. "We kunnen van docenten niet verwachten dat ze alle kennis zelf in huis hebben. Daarnaast is het heel belangrijk dat studenten op de hoogte zijn van wat er speelt in de markt, en dat leren zij niet alleen maar uit een studieboek. Daarom zoeken we naar andere vormen van onderwijs."

Met Smart Future wordt er actief samengewerkt met bedrijven en organisaties in de regio. Zo krijgen docenten extra tijd om innovaties een vaste plek in het onderwijsprogramma te geven. "Onderwijs vindt niet altijd meer binnen de muren van de school plaats," legt Henriëtte Weerstand-Slot uit. "We brengen studenten in contact met bedrijven, laten hen werken aan praktijkvraagstukken en zorgen ervoor dat gastlessen een structureel onderdeel worden van de opleiding. Zo hoeven docenten niet alle kennis zelf te bezitten en hoeven scholen niet te beschikken over alle faciliteiten, maar kunnen ze ook leunen op de expertise uit het werkveld."

Voorbereiden op een flexibele toekomst

De banen van de toekomst zijn nu nog niet allemaal bekend. Studenten moeten daarom flexibel zijn en in staat om zich voortdurend te ontwikkelen. "Leren houdt niet op na een diploma," benadrukt Koopman. "Met Smart Future kijken we ook hoe we Leven Lang Ontwikkelen (LLO) kunnen integreren in het onderwijs, zodat werkenden zich blijven bijscholen en inspelen op veranderingen in hun vakgebied." Trajecten zoals LLO vergen tijd om te ontwikkelen en te finetunen. Door de subsidie vanuit het ministerie van OCW heeft Smart Future de ruimte om te experimenteren. "We kijken welke onderwijsvormen werken en welke niet. Zo maken we een duurzame verandering in het onderwijs mogelijk," vertelt Weerstand-Slot.

Praktijkvoorbeelden uit de regio

In de afgelopen twee jaar zijn er al mooie initiatieven gestart. "In Den Helder hebben we de Vonk Loods, een innovatie-werkplaats gericht op nautisch-technische ontwikkelingen," zegt Koopman enthousiast. "Hier verkennen we bijvoorbeeld hoe offshore en windmolenparken een plek kunnen krijgen in ons onderwijs." Ook binnen de ICT-opleidingen worden grote stappen gezet. "We hebben het huidige datacenter een upgrade gegeven en introduceren nieuwe werkvormen om studenten beter voor te bereiden op de veranderende toekomst," vult Weerstand-Slot aan.

Daarnaast wordt er in Hoorn hard gewerkt aan de ontwikkeling van de schooltuin. “Het is fantastisch om te zien hoe de ontwikkeling van de schooltuin in Hoorn steeds meer vorm krijgt. Dit inspirerende project is een mooi voorbeeld van hoe het bedrijfsleven en studenten samenwerken aan innovatieve projecten,” vertelt Koopman. 

Samen bouwen aan de toekomst

Smart Future is meer dan een project; het is een beweging die ervoor zorgt dat onderwijs en arbeidsmarkt in de regio beter op elkaar aansluiten. "We willen bedrijven uitnodigen om mee te doen," zegt Weerstand-Slot. "Samen kunnen we het onderwijs toekomstbestendig maken en studenten klaarstomen voor de banen van morgen."

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aansluiten bij Smart Future via smartfuture@vonknh.nl. "Hoe meer bedrijven en instellingen meedoen, hoe beter we ons onderwijs kunnen laten aansluiten op de praktijk," besluit Koopman. "Zo zorgen we er samen voor dat onze regio klaar is voor de toekomst!"