Blue Schools in Den Helder: leren en leven met de zee

Op 21 maart, in aanloop naar Wereld Water Dag (22 maart), heeft Den Helder een belangrijke stap gezet richting een toekomst waarin de zee een centrale plek heeft in het onderwijs en kinderopvang. Tijdens het Blue School event in De Kampanje ondertekenden onderwijsinstellingen, kinderopvang en de gemeente het Blue Schools Convenant. Hiermee wordt oceaanbewustzijn structureel verankerd en krijgen kinderen en jongeren al vroeg de kans om de maritieme wereld en haar mogelijkheden te ontdekken.  

Het Blue School event werd met energie en enthousiasme gehost door Eva den Boer, locoburgemeester van Jouw Noordzee. Met een vraag die aanzette tot nadenken, opende ze het event: "Wat betekent de Noordzee eigenlijk voor jou?" De antwoorden liepen uiteen – van thuiskomen, avontuur en eindeloze horizon tot plastic soep en vervuiling. Een mooie start voor een dag vol inspiratie en samenwerking! 

Een zee aan mogelijkheden 

De eerste spreker was Rachel Kraak, coördinator van het Blue Schoolprogramma op de Dr. Jac. P. Thijsseschool. Zij vertelde hoe deze inspirerende school het Blue School programma doorvoert in het reguliere lesprogramma. Dit doen ze aan de hand van de verschillende Blue School-thema’s, waarbij leerlingen worden ondergedompeld in de maritieme wereld. "We betrekken de leerlingen op allerlei manieren," vertelde ze. "Zo bezoeken we kotters en viswinkels, gaan we zelf de zee op en halen we de zee letterlijk de klas in met een speelhoek in viswinkelthema. Het enthousiasme van zowel leerlingen als bedrijven in de regio motiveert ons enorm om hiermee door te gaan!" Remco Schaap van Scholen aan Zee (SAZ) sloot hierop aan en benadrukte het belang van samenwerking: "Verankering is essentieel. Iedereen doet mee, zodat de zee een structurele plek krijgt in ons onderwijs." 

De impact van CO2 op onze oceanen 
Na het inspirerende verhaal van de scholen gaf Sjoerd Groeskamp (NIOZ) met zijn presentatie de zaal stof tot nadenken. Hij liet zien hoe de uitstoot van CO2 direct invloed heeft op de oceaan en de temperatuur op aarde. "Door oceaangeletterdheid al op jonge leeftijd te stimuleren, leren kinderen de impact van menselijke activiteiten op de oceaan en de gevolgen daarvan,” aldus Groeskamp. Een confronterend, maar tegelijkertijd inspirerend verhaal dat de urgentie van maritiem onderwijs onderstreept.  

Internationaal en nationaal belang van Blue Schools 
Na het indrukwekkende verhaal van Sjoerd Groeskamp gingen Rob van der Sande, Strategisch Adviseur/Projectbureau Europese Zaken Gemeente Den Helder en Evy Copejans, Co-Founder en Managing Director van EMSEA (European Marine Science Educators Association) en betrokken bij de totstandkoming van het Blue Schools programma, met elkaar in gesprek over het internationale en nationale belang van Blue Schools en de aandacht voor de oceaan. Evy vertelde enthousiast hoe geweldig zij het vond om de prachtige initiatieven van de scholen in Den Helder te zien. Evy: "Dit is zoveel mooier dan wat wij ooit konden bedenken. Ik ben heel trots op de scholen." Rob van der Sande benadrukte dat naast de gemeente ook de bedrijven uit de regio openstaan voor samenwerking. Een mooi voorbeeld hiervan is het Reddingsmuseum, dat al vaker groepen leerlingen begeleidde.   

Enthousiaste wethouders 
Met deze inspirerende woorden was het tijd voor de wethouders. Niels Nanning sprak over het belang van Blue Schools voor Den Helder. “De zee zit in het DNA van onze stad. Door het integreren van Blue Schools in het lesprogramma versterkten we de maritieme identiteit. Een prachtig programma!” Daarna nam wethouder Fotigui Camara het woord, die met aanstekelijke enthousiasme iedereen opriep om zich in te zetten voor Blue Schools. Hij benadrukte dat maritieme kennis niet alleen waardevol is voor de leerlingen, maar ook voor de economie en gemeenschap van Den Helder. Na deze inspirerende toespraken werd het ochtendprogramma afgesloten en volgde de officiële ondertekening van het convenant door alle deelnemende scholen en kinderopvangorganisaties. 

Workshops: van theorie naar praktijk 

In de middag volgden inspirerende workshops waarin deelnemers zelf aan de slag gingen met maritieme educatie. Zo werd er ingegaan op hoe scholen samen kunnen werken met culturele instellingen zoals het Marinemuseum, hoe wetenschappelijke kennis speels en toegankelijk in de klas gebracht kan worden, en hoe jongeren in Den Helder door middel van praktijkervaring, zoals bij de Jongerenscheepswerf, vaardigheden ontwikkelen die direct aansluiten op maritieme beroepen. De workshops boden concrete handvatten en inspirerende voorbeelden om oceaangeletterdheid verder te integreren in het onderwijs. De energie en betrokkenheid waren voelbaar. De eerste stappen voor gezamenlijke activiteiten zijn gezet en nieuwe samenwerkingen zijn geboren. Dit was een waardevolle dag: "Dit had ik niet willen missen!” vertelde een van de aanwezigen.  

Een geslaagd event 

Het Blue School event heeft niet alleen waardevolle kennis en inspiratie opgeleverd, maar ook concrete resultaten. Nieuwe projecten zijn in gang gezet, samenwerkingen zijn verstevigd en het enthousiasme om oceaangeletterdheid verder te integreren is groter dan ooit. Dit event heeft laten zien dat maritiem onderwijs leeft en volop in beweging is in Den Helder. Meer weten? Kijk op: www.blue-schools.nl  

Smart Future
Smart Future
Smart Future
Smart Future