Keuzedelen: mbo-studenten Vonk leren van de praktijk

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) draait het om praktijkgericht leren. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn keuzedelen. Dit zijn keuzevakken waar studenten zich specialiseren of verdiepen in hun vakgebied. Maar wat als je die keuzedelen koppelt aan echte vraagstukken uit het bedrijfsleven? Bij Vonk wordt hier actief aan gewerkt. Astrid Noom (projectleider), Pieter Hoekstra (coördinator hotspot duurzaam waterbeheer) en Jo-Anne Schaaf (projectleider en onderwijsontwikkelaar) werken aan de implementatie en verdere ontwikkeling van keuzedelen die nauw aansluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt.

“Keuzedelen zijn een soort keuzevakken waarmee studenten zich kunnen verbreden of verdiepen,” legt Astrid uit. “Ze zijn verplicht voor een diploma, maar bieden scholen wel de ruimte om flexibel in te spelen op wat de arbeidsmarkt vraagt.” Pieter vult aan: “Het mooie is dat je hiermee onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengt. Studenten werken aan echte vraagstukken en doen meteen praktijkervaring op.”

Betrokkenheid van bedrijven 

Volgens Pieter is de samenwerking met het bedrijfsleven cruciaal. “Het bedrijfsleven moet kennis en expertise inbrengen. Alleen zo kun je het lesprogramma blijven vernieuwen.” Astrid noemt als voorbeeld het keuzedeel ‘Levende Tuin’, waarbij studenten aan de slag gaan met een vraagstuk van de gemeente Hoorn. “Studenten gaan aan de slag met het vergroenen van een steeg in Hoorn. Zij maken een plan en presenteren dat aan de gemeente. De kans is zelfs aanwezig dat het meest passende plan werkelijk wordt uitgevoerd. Geen droge lesstof, maar leren door te doen!”

Van hackathon tot praktijkervaring 

Jo-Anne vertelt enthousiast over de hackathons die worden georganiseerd. “Tijdens zo’n hackathon werken studenten in twee dagen aan een probleem uit de praktijk. Het is de bedoeling dat ze met een oplossing of prototype komen. In april wordt er weer een hackathon georganiseerd. Gemeente Hoorn en bedrijven als een glastuinbouwer, PWN en het Hoogheemraadschap doen mee, dus het is echt een samenwerking tussen onderwijs en werkveld.”

Kansen en uitdagingen 

Toch zijn er ook uitdagingen. “Het vraagt wel wat van docenten,” geeft Jo-Anne toe. “Ze moeten oefenen en experimenteren met deze onderwijsmethodieken.” Daarnaast is het organiseren van deze samenwerkingen soms een puzzel. “Je hebt te maken met verschillende roosters, bedrijven en locaties,” legt Astrid uit. Gelukkig biedt het project Smart Future hier ondersteuning bij. “Dankzij dit project hebben we nu de ruimte om te experimenteren met deze nieuwe vorm van onderwijs. Er is budget beschikbaar om docenten vrij te spelen, zodat ze zich volledig kunnen richten op het inzetten en ontwikkelen van deze aanpak,” licht Jo-Anne toe. Die inzet werpt zijn vruchten af. “Je ziet studenten groeien,” vertelt Pieter. “Ze krijgen niet alleen vakkennis mee, maar leren ook over bedrijfsculturen, samenwerken en communiceren. En bedrijven ontdekken zo meteen nieuw talent.”

Toekomst van keuzedelen 

Astrid hoopt dat de samenwerking verder wordt uitgebouwd. “We kunnen niet meer zonder elkaar. Het bedrijfsleven, het onderwijs en de regio moeten echt samen optrekken.” Jo-Anne sluit zich daarbij aan: “Het is misschien nog zoeken, maar we zijn op de goede weg.”

Door keuzedelen te verbinden aan actuele praktijkvraagstukken worden mbo-studenten beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Ze ontwikkelen niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar ook praktische en sociale vaardigheden die in hun toekomstige beroep van pas komen. Kijk voor meer informatie over Vonk op www.vonk.nl