Peerreview Smart Future: evaluatie door ervaringsdeskundigen
Door een subsidie vanuit het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) heeft Vonk de kans gekregen om met het project Smart Future het onderwijs dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. Inmiddels loopt het project bijna 2,5 jaar en was het tijd voor een tussentijdse evaluatie. Experts, afgevaardigd via 'Wij zijn Katapult', namen een kijkje achter de schermen om te onderzoeken in hoeverre het project op de goede weg is om de gestelde doelen te behalen.
Kennismaking en gesprekken
De dag begon met een kennismaking tussen de vijf experts en projectleiders Henriëtte Weerstand en Tanja Koopman van Smart Future. Zij gaven een toelichting op het doel en de impact van het project. Vervolgens gingen de experts in gesprek met verschillende partners, coördinatoren en het practoraat. Zij deelden hun ervaringen over de samenwerking, welke kansen er liggen en waar verbetering mogelijk is. Deze inzichten en aanbevelingen helpen om Smart Future verder te versterken en de impact ervan op het onderwijs en de arbeidsmarkt.
Rondleiding over het terrein van Vonk
Na de gesprekken volgde een rondleiding over het terrein van Vonk, waar studenten en docenten hun projecten presenteerden. Dit gaf de experts een goed beeld van hoe Smart Future in de praktijk werkt. De rondleiding startte in de kas, waar docent Kees en studenten Max (opleiding Plantenteelt) en Dinand (opleiding Akkerbouw) vertelden over hun onderzoek naar een essentieel beestje in de aardbeienteelt. In opdracht van een lokale teler onderzoeken zij hoe LED-verlichting de aanwezigheid van dit beestje kan verlengen, wat cruciaal is voor een gezonde plantengroei. De aanschaf van deze verlichting is mede mogelijk gemaakt door Smart Future.
De rondleiding ging verder naar de werkplaats van Vonk. Studenten van de opleidingen Monteur Mobiele Werktuigen en Commercieel Ondernemen werken daar samen aan het kartproject. Dit draait om het maximaliseren van de accuduur van een elektrische kart. Student Siem (Commercieel Ondernemen) en Guus (Monteur Mobiele Werktuigen) vertelden hoe zij sponsoren werven, social media beheren, financiële plannen opstellen en het onderhoud van de kart regelen. Smart Future heeft geholpen bij de realisatie van dit project en het faciliteren van samenwerkingen met bedrijven.
Na het bezoek aan de werkplaats, werd de schooltuin bekeken. De schooltuin van Vonk is nog volop in ontwikkeling en dient als praktijklocatie voor biodiversiteit, waterbeheer en bodemkwaliteit. Studenten gaven via een video een korte presentatie over hun werkzaamheden, zoals het ingraven van een greppel en het in kaart brengen van de bomen. Een deel van de tuin wordt ingericht als examentuin en zal rond mei worden opgeleverd. De rest van de tuin wordt samen met bedrijfsleven en de studenten ingericht.
Eerste bevindingen en vervolg
Aan het einde van de dag deelden de experts hun eerste bevindingen. De peers waren onder de indruk van wat we met elkaar hebben neergezet. Smart Future heeft een brede scope en aanvankelijk dachten ze dat dat voor onduidelijkheid/ weinig impact zou leiden. De gesprekken en de rondleiding lieten zien dat het project juist meer impact maakt, doordat we sector en opleiding overstijgend studenten en bedrijfsleven aan elkaar kunnen koppelen.
Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten: het bedrijfsleven verdient een stevigere rol in het project, zeker ook om de samenwerking meer structureel in te zetten. Er ligt een kans om de studentenbetrokkenheid en studententevredenheid beter te monitoren: daarmee kunnen we ook laten zien welke impact projectmatig onderwijs heeft. En als laatste moeten we gaan bouwen aan de verduurzaming van onze hotspots: hoe borgen we dat de successen een vaste plek krijgt in het onderwijs als de subsidie eind 2027 stopt?
De inzichten uit deze peerreview worden verwerkt in een rapport met aanbevelingen, dat over twee weken wordt opgeleverd. We bedanken iedereen die heeft bijgedragen en kijken uit naar de verdere versterking van Smart Future!