Internationale strijd om de beste smaak bij Vonk Alkmaar

Deelnemers zuivelwedstrijd Vonk Alkmaar

24ste Europese Zuivelkeuringswedstrijd trekt studenten uit heel Europa

Van 9 tot en met 11 april 2025 was Vonk Alkmaar het middelpunt van de Europese zuivelwereld. De school verwelkomde studenten uit heel Europa voor de 24ste editie van de Europese Zuivelkeuringswedstrijd, een jaarlijks terugkerend evenement waar jonge talenten hun vaardigheden in sensorisch keuren van zuivelproducten meten.

De aftrap vond plaats op woensdag 9 april, toen alle teams aankwamen in Alkmaar. Sommige deelnemers hadden er een flinke reis op zitten: het Roemeense team was maar liefst 26 uur onderweg geweest! Die avond werd er een gezellige en smakelijke markt georganiseerd. Elk team had streekproducten meegebracht, en zo werd er onderling uitgewisseld en geproefd van kaas, worst en andere lekkernijen uit alle windstreken van Europa.

Op donderdag barstte de wedstrijd los. In vier lokalen op de Vonk-vestiging lagen allerlei soorten melk, boter en kaas uit Nederland klaar om gekeurd te worden op smaak, geur en textuur. Studenten namen geconcentreerd de producten onder de loep, of beter gezegd, onder de neus en tong. De competitie was spannend en van hoog niveau.

De individuele winnaars werden:
🥇Rosalie Bruggink (Hogeschool Van Hall Larenstein, Nederland)
🥈Axel Gaulier (ENILEA Campus of Mamirolle, Frankrijk)
🥉Djinti Purmer (Vonk, Nederland)

Ook op teamniveau werd er gestreden:
🥇Hogeschool Van Hall Larenstein (Nederland)
🥈ENILV Aurillac (Frankrijk)
🥉University of Warmia and Mazury (Polen)